Yeni Büyükşehir Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

Yeni Büyükşehir Kanunu Bilgilendirme Toplantısı -İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Bilmez: Belde belediyelerinde en az 5 bin nüfus şartı aranıyor. Buna göre şu an Türkiyede 2 binden fazla belde, belediye olm


TEKİRDAĞ (A.A) - İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, Belde belediyelerinde en az 5 bin nüfus şartı aranıyor. Buna göre şu an Türkiyede 2 binden fazla belde, belediye olma vasfı taşımıyor dedi.
     İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliğince Tekirdağdaki bir otelde düzenlenen 6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Kanunu bilgilendirme toplantısında konuşan Bilmez, büyükşehir seçilen illerde tek ölçü olarak nüfusun 750 binden fazla olmasına bakıldığını ifade etti.
     Kanunun genel itibariyle ilk yerel seçimde yürürlüğe gireceğini belirten Bilmez, Türkiyede, 2 bin 950 belde belediyesi var. Belde belediyelerinde en az 5 bin nüfus şartı aranıyor. Buna göre şu an Türkiyede 2 binden fazla belde, belediye olma vasfı taşımıyor diye konuştu.
     Bilmez, bir ilin büyükşehir olması ile birlikte o şehre gelen parasal kaynağın da artacağına dikkati çekerek, Tekirdağda yaptıkları hesaplamalara göre belediyenin gelirlerinde öncekine göre yüzde 12lik bir artış sağlanacağını kaydetti.
     Büyükşehir yasasıyla birlikte yeni düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bilmez, Afet riski taşıyan yerlerde, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkma görevi büyükşehir ve ilçe belediyelerine verildi. Orman köylerinin ve orman köylüsünün hakları korundu. Belediyeler, amatör spor kulüplerine ayni yardımın yanında nakdi yardım da yapabilecek ifadesini kullandı.
     Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da açıklanan yasalarda bazı soru işaretlerinin olduğunu dile getirerek, bunları da zamanla görüşerek çözüme kavuşturacaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Ergin Akgün/Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Yeni Büyükşehir Kanunu Bilgilendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER