Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama

Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Konferansı -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı (1): -Reklam Kuruluna yapılan başvurulara baktığımızda sağlık, kozmetik veya gıda takviyesi kapsamına giren ürünlerin reklamlarına ilişkin şikaye


BOLU (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Reklam Kuruluna yapılan başvurularda sağlık ve kozmetik ürünleriyle ilgili şikayetlerin arttığını söyledi.
     Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) düzenlenen Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Konferansına katıldı.
     Burada konuşan Yazıcı, medyanın geleceği tartışılırken güven sorununun da ele alınması gerektiğini anlattı.
     Medyanın, eğlendirme ve kendi yorumlarını yapmasının yanı sıra güven konusunda da taviz vermemesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, Toplumsal yapıyı, kültürel dokuyu nasıl değiştirip, dönüştürdüğünü de iyi hesap etmesi gerekiyor. Sadece magazin anlayışıyla yayıncılık, habercilik yapılmamalıdır. Sadece magazin anlayışıyla hareket etmek, medyanın inandırıcılığını, medya mensuplarının da toplumdaki saygınlıklarını kaybettirir dedi.
     Yazıcı, şöyle devam etti:
     Türkiyede, 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, medyanın güvenilirlilik oranı yüzde 25. Bu oranla dünyada medyaya güven bakımından 128 ülke arasında sondan dördüncü sıradayız. Medyanın geleceği tartışılırken, güven sorunununda tartışılması gerekiyor. Bilginin doğruluğu, haberin doğruluğu konusunda sürekli bir şüphe çağında yaşıyoruz.
    
     -Reklam bir hayat biçimini de pazarlar-
    
     Özellikle televizyonlarda yer alan reklamların güvenilirliğinin iyi araştırılması gerektiğine işaret eden Yazıcı, Reklam sadece bir ürün değil, bir hayat biçimini de pazarlar. Bu nedenle medyanın, her alanında çalışanlar gibi, reklamcıların da sosyal sermayeyi ve kültürel ögeleri en çok kullanan ve yeniden üreten kişiler olarak, reklam içeriğinde bazı noktalara azami dikkat göstermeleri gerekiyor. Reklamı yalan söyleme sanatı değildir, olmamalıdır da. Özellikle internet mecrasında yer alan reklamlara bakıldığında, piyasaların, kozmetik veya gıda takviyesi kapsamına giren ürünlerle dolu olduğu görülmektedir şeklinde konuştu.
     Yazıcı, bakanılığı bünyesinde kurulan Reklam Kuruluna reklamlarla alakalı çok sayıda şikayet geldiğini aktardı.
     Bu tür şikayetlerin geçmiş yıllara göre büyük ölçüde arttığını vurgulayan Yazıcı, Reklam Kuruluna yapılan başvurulara baktığımızda sağlık, kozmetik veya gıda takviyesi kapsamına giren ürünlerin reklamlarına ilişkin şikayetler önemli ölçüde artmaktadır. İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren reklamlara ilişkin şikayetlerin, toplam şikayetler içindeki payı, yüzde 32 oranındaydı. Bu oran 2012de yüzde 56ya çıktı ifadelerini kullandı.
     2012 yılında Reklam Kuruluna yapılan 2 bin 322 başvurunun yüzde 9u bu tür gıda takviyesi reklamlarıyla ilgiliydi diyen Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bu yıl bu oran yüzde 30a ulaşmıştır. Tüm bu reklamlar, bu alanda yaşanan sorunların ve tüketici mağduriyetlerinin, ekonomik büyümeyle birlikte giderek arttığını göstermektedir. Burada reklamları yayınlayan kuruluşlara da sorumluluk düşmektedir. Özellikle insan sağlığıyla ilgili ürünlerin reklamının yayınlanması, sadece maddi bir konu değildir. Medya kuruluşlarımızdan bu tür sağlıkla ilgili reklamlara hassasiyetle davranmalarını bekliyoruz.
     Bakanlık olarak, sektördeki firmalara ve reklam ajanslarına idari cezalar vermekten ziyade, ülkemizde dürüst ve sorumlu bir pazarlama ortamının oluşmasını hedefliyoruz. Bu noktada, özgürlük ve güvenlik dengesinin, tüketicinin korunması yönünde iş birliği içinde kurmalıyız.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER