Yerel Piyasalarda Girişimcilik Olgusu: Biga Örneği

Yerel Piyasalarda Girişimcilik Olgusu: Biga Örneği


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim elemanı Dr. Ramazan Kahraman Uygun, Biganın gelecek vizyonunda öğrenci olgusunun baskın olduğunu söyledi.
     Uygun, Yerel Piyasalarda Girişimcilik Olgusu: Biga Örneği konulu seminerde yaptığı konuşmada, Bigada yatırım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli girişimcilere, üniversiteyi ve üniversite öğrencilerini dikkate almaları önerisinde bulundu.
     Bigadaki girişimcilik değerleri arasında iş deneyimi, aileden gelen girişimcilikle sosyal ağların ve dayanışmanın önemine değinen Uygun, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ciddi vizyon eksikliği bulunduğunu bildirdi.
     Uygun, İlçedeki işletmeler genelde küçük ve orta ölçekli oldukları için günlük düşünüyorlar, riskten kaçınıyorlar. Sanayiden çok ticarete yönelen işletme sahipleri genelde ortaklığa sıcak bakmıyor, küçük olsun benim olsun mantığına sahipler. Bilimsel işletme yönetimine uzak duruyorlar. Babadan kalma ya da çevreden gördükleri iş kültürü ise gelişmelerini engelliyor dedi.
     Kendini dönüştüremeyen ve markalaşamayan işletmelerin fabrikalar karşısında şansları olmadığını kaydeden Uygun, Biga Ticaret Odasına kayıtlı ve faal durumda olan işletmelerin üçte ikisinin, 10 yaşında olduğu vurguladı.
     Uygun, şöyle dedi:
     Ancak markalaşma daha uzun bir süreç gerektiriyor. Ayrıca işletmelerin marka olmak için vizyona ihtiyaçları bulunuyor. Bunu başaran sektörlerden olan mobilyacılık Bigada gelişmeye devam ediyor. Öğrenci ihtiyaçlarına yönelik girişimlerde de artış bulunuyor. Bunların yanı sıra uzun vadede iş konsepti yaratılarak, Bigaya özgü değerlerle birleştirildiği takdirde inşaat sektöründe de Biga marka çıkarabilir.
     Bigalı girişimcilerin dünyaya açık, meraklı ve araştırmacı olduğunu belirten Uygun, girişimcilere yatırıma yönelirken geniş çaplı araştırma yapmaları ve iş alanlarının sıçrama evrelerini yakalamaları önerisinde bulundu.
    
     Muhabir : Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Yerel Piyasalarda Girişimcilik Olgusu: Biga Örneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER