Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı Çalıştayı

Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı Çalıştayı -YÖK Başkan Vekili Çalış: Paydaşların tamamı yasanın değişmesi noktasında mutabık görünüyor. Ancak bu bir türlü olmuyor, bir türlü değiştirilemiyor -Bir değişiklik yapılacaksa o


ANTALYA (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Şaban Çalış, Paydaşların tamamı yasanın değişmesi noktasında mutabık görünüyor. Ancak bu bir türlü olmuyor, bir türlü değiştirilemiyor dedi.
     Çalış, YÖK ile Akdeniz Üniversitesi tarafından Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede yükseköğretim kurumlarının, öğrenci ve akademisyen sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, rakamların kendilerine yasada değişim vaktinin geldiğini, hatta geçtiğini söylediğini ifade etti.
     Mevcut yasa ile yeni kurulan bir üniversitenin yanı sıra belli bir noktaya gelmiş üniversitelerin de yönetilmeye, değerlendirilmeye çalışıldığını dile getiren Çalış, Yasanın değişmesine yönelik düşünce herkesin üzerinde mutabık olduğu bir konu. Paydaşların tamamı yasanın değişmesi noktasında mutabık görünüyor. Ancak bu bir türlü olmuyor, bir türlü değiştirilemiyor. Bir takım teşebbüsler yapılmış, bugüne kadar o teşebbüsleri yapanlar iyi niyetli takip etmişler, ama istenen değişiklikler yapılamamış dedi.
     Bugüne kadar yapılan tüm değişikliklerin akademisyenleri mağdur eden bir yapı ortaya koyduklarını savunan Çalış, şöyle konuştu:
     Yaşadığımız her şey, kötülükleri de dahil Türkiyenin önemli bir tecrübesidir. 1936, 1946nın tamamını bertaraf ederek, yaşadığımız o deneyimleri hiç yaşanmamış var sayarak bir düzenleme yapmayı doğru bulmuyoruz. Ama bir değişiklik yapılacaksa o değişiklik akademisyenlerden çıkmalı. Özellikle akademya bu konuyu tartışmalı, taleplerini gündeme getirmeli. Taleplerinin gerçekleştirilmesi, yasaya yansıması için gerekeni yapması gerektiğini düşünüyoruz.
     YÖK olarak tarihsel bir vazife yaptıklarını düşündüğünü vurgulayan Çalış, bu sürecin nasıl sonuçlanacağını, reform, yapılanma niteliğinde bir sonuç alınıp alınamayacağının şimdiden kestirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
     YÖKün yapabileceği şeyin tartışmayı başlatmak olduğunu dile getiren Çalış, Daha önceki tartışmalarda olduğu gibi başkalarının koyduğu metin üzerine tartışmak yerine, akademyanın ortaya koyduğu bir metin üzerine konuyu tartışmak istiyoruz. Yasayı yapma süreci bambaşka bir süreç. Biz kendimizi, yerimizi bilelim. Bu ülkede YÖKün yasa yapmada yeri neresi ise o yeri bilelim. Dikkatli bir dil kullanalım, süreci sürdürmeye çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Akademisyenler boşlukta yaşamıyor-
    
     Çalış, dünyadan bağımsız bir şey yapmanın mümkün olmadığını ifade ederek, Akademisyenler boşlukta yaşamıyor. Akademisyenler gökten inmiş varlıklar değiller. Bu dünyanın, bu ülkenin varlıkları. Ülkeden de bağımsız yaşamıyorlar. Dışarıdaki bütün değişimler bizi de etkiliyor. Bu deşimleri bir şekilde yönetmemiz gerekiyor dedi.
     Değişimin nasıl olması gerektiği konusunda görüşmek için geldiğini, YÖKün öncelikle bir teklifte bulunduğunu bildiren Çalış, akademisyenlerden görüşlerini kendilerine iletmesini istedi.
     Türkiyede yaklaşık 120 bin akademisyen, 110 bin civarında da üniversite çalışanı olduğunu anlatan Çalış, Yuvarlak rakam 250 bin kişiye sesleniyoruz. Az bir rakam olmadığını düşünüyoruz. Yapılacak değişiklik şimdi ya da daha sonra olabilir. Ama şimdi olmasını istiyoruz. Bu, 250 bin kişiyi etkileyecektir diye konuştu.
     Çalış, çalıştaylarda gizli iş yapmadıklarını vurgulayarak, Eğer bir yasa yapacak olursak, belli bir mutabakatla iyi bir yasa da olursa en az 50 yıl geleceğimizi belirleyecek bir konudan söz ediyoruz. Dolayısıyla sürecin mümkün olduğunca demokratik, katılımcı, şeffaf şekilde yürütülmesinin önemine inanıyoruz dedi.
     Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephenin yanı sıra akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, YÖK Başkan Vekili Çalış, daha sonra öğretim üyelerinin yasa ile ilgili düşünce ve önerilerini dinledi.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER