Zayıf notlar nedeniyle verilen ceza çocukların

Zayıf notlar nedeniyle verilen ceza çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor -Düzce Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ataoğlu: -Karnesinde zayıf olan öğrencilerin suçlanması veya cezalandırılması, çocukların gel


DÜZCE (A.A) - Ömer Ürer- Düzce Üniversitesi (DÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, Karnesinde zayıf olan öğrencilerin suçlanması veya cezalandırılması, çocukların gelişim ve değişim sürecini yaşamadan öfke duymalarına ve savunmaya geçmelerine neden olacaktır dedi.
     Ataoğlu, AA muhabirine tatil yaklaşırken ailelerin başarısız olduğunu düşündükleri çocuklarıyla ilgili kaygı duyduğunu, takınacakları tutumun sorun olarak ortaya çıktığını söyledi.
     Öğrencilerin derslerindeki başarı ve başarısızlığını hazırlayan birçok neden bulunduğunu, başarısızlığın yalnızca öğrencilere bağlı olmadığına dikkati çeken Ataoğlu, Bu gerçek doğrultusunda çocukların derslerindeki başarısızlıkları nedeniyle suçlanmaları, cezalandırılmaları başarılı olmalarını sağlayamadığı gibi öz güvenlerini, inançlarını yıkar. Olumlu düşünce, sevgi duygusunu yok eder. Olumsuz koşullanma yaratarak bu öğrencilere patolojik olarak kendini rahatlatmayı öğretir şeklinde konuştu.
     Öğrencilerin aldıkları cezayı başarısızlığın bedeli olarak değerlendireceklerini, karşılığını ödediklerini düşüneceklerine işaret eden Ataoğlu, bu nedenle ailelerine karşı olumsuz düşünceler besleyebileceklerini kaydetti.
     Cezanın çocukların aileleriyle empati kurmalarına ve sorgulamaya engel olacağını vurgulayan Ataoğlu, Savunmacı bir tutum içine girer, öğrencinin savunmacı tutumu değişime engel zırh görevi görür ve içinde bulunduğu durumu anlamasına, sorgulamasına ve doğru sonuçlar çıkarmasına engel olur. Çocukların suçlanması veya cezalandırılması, gelişim ve değişim sürecini yaşamadan öfke duymalarına ve savunmaya geçmelerine neden olacaktır diye konuştu.
    
     -En büyük ödül sevgidir-
    
     Ataoğlu, ailelerin çocuklarıyla başarısızlığın nedenlerini bulmaları ve çözüm üretip karar vermeleri gerektiğini dile getirerek, çocukları sorun çözümüne katmanın sorumluluk bilincini artırdığını bildirdi.
     Öğretmenlerin de karar sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirten Ataoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Öğrenciyi çalışmaya teşvik etmenin en kolay yolu ödüllü koşullandırmadır. En büyük ödül ise sevgidir. Çocuklarımıza bir şeyi kabullendirmenin en etkili, kolay yolu onlara yapmalarını istediğimiz bir şeyi sevgiyle birleştirerek vermemizdir. Israrla sevgiyi onların almasını istediklerimizle birleştirmeliyiz. Tatil döneminde alınan kararlar uygulanmalı. Aynı zamanda çocuklara yeni faydalı alışkanlıklar kazandırılması, yeni ilgi alanları keşfedilmesi, ders çalışma programları bütün olarak uygulanmalıdır.
     Çocukları başarılı olan aileler de tatili tamamen boş geçirmemeli, derslerini tekrar etmek, eksik kalan konuları tekrarlamak ve yeni faydalı alışkanlılar kazanmak, günlük programlarla tatillerini geçirmeleri gerekir.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Zayıf notlar nedeniyle verilen ceza çocukların Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER