Dünya Serbest Bölgeler Federasyonu (FEMOZA) Başkanı Juan Torrents, geleceğin daha güçlü bir
Akdeniz ile olacağına işaret ederek, ''O yüzden birlikte hareket edin ve ortak kuvvet yaratın'' dedi.
Torrents, Akdeniz
Ticaret ve
Sanayi Odaları Birliğince (ASCAME) bu yıl ilk kez düzenlenen ''Akdeniz Sanayi
Yatırımları Zirvesi''nin Akdeniz İhracatçı Birliklerindeki açılışında yaptığı konuşmada, bu ilk toplantının öneminin herkes tarafından bilmesi gerektiğini vurguladı.
Akdeniz şehri olan Barcelona'da doğduğunu, Akdenizli olarak bugün
Mersin'de olmaktan sevinç duyduğunu bildiren Torrents, şunları kaydetti:
''Akdeniz ülkeleri her zaman daha güçlü olmak zorunda. Ben sadece size şunu söylemek istiyorum; mücadele etmemiz lazım. Özellikle de
serbest bölgeler konusunda. Çünkü bunlar bize istihdam ve
refah getirir. Serbest bölgeler, yatırımların garantisidir. Bir kanunu vardır. Dolayısıyla buralarda yapılan yatırımlar, diğerlerine göre daha az risk taşır. Şunu unutmayın; gelecek daha güçlü bir Akdeniz ile olacak. O yüzden birlikte hareket edin ve ortak kuvvet yaratın.''
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve ASCAME Başkanı
Murat Yalçıntaş da, ''Akdeniz'in ve
Türkiye'nin parlayan bir yıldızı'' diye tanımladığı Mersin'de, böylesine bir önemli etkinliği düzenleyebildikleri için sevinçli olduğunu dile getirdi.
Dünya genelinde artık küreselleşmenin her geçen gün daha fazla öne plana çıktığını ifade eden Yalçıntaş, şöyle devam etti:
''Değişik uluslardaki ve bölgelerdeki insanların bir araya gelmesindeki önem bu süreçte daha da arttı. Bu toplantıların daha da artması gereken yer ise şüphesiz Akdeniz. Çünkü Akdeniz adeta dünyayı birbirine bağlıyor. Değişik kültürler ve inanışların hepsini bir araya getirip, sentez oluşturuyor. Bu nedenle taktir edersiniz ki, Akdeniz, yeni fikir oluşturmada ve dünyayı daha barış dolu yarınlara götürmede son derece önemli bir etken.''
ASCAME'nin en önemli görevinin Akdeniz havzasındaki karşılıklı yatırımları artırmak ve gelir seviyelerinin artırılması olduğunu aktaran Yalçıntaş, ''Mersin, güzel bir
kent. Mersin inanıyorum ki tam anlamıyla başarılı bir Akdeniz kentinin tüm özelliklerini bünyesinde taşıyor. Mersin hakikaten sosyolojik olarak Türkiye'nin tüm renklerini gayet güzel bir şekilde bir arada tutan bir kent. Sahip olduğu değerleri üst üste koyduğumuz zaman, bir kent hangi özelliklere sahip olması gerekir diyorsak, bunu Mersin'de rahatlıkla görebiliyoruz. Mersin, Türkiye'nin yıldızı olmaktan çıkıp, Akdeniz'in ve dünyanın parlayan yıldızı olmaya başladı'' diye konuştu.
Akdeniz'e komşu olan ülkeleri ''kardeş'' diye nitelendiren Yalçıntaş, bu coğrafyanın medeniyetin doğduğu ve geliştiği bir yer olduğunu belirterek, güzelliklerin ortaya çıkarılmasında birlik ve beraberliğin etkili olacağını, bunun için
kavga ve gürültülerin bir kenara bırakılarak, yan yana olunması gerektiğini kaydetti.
-DİĞER KONUŞMACILAR-
Akdeniz Yatırım Ajansı (ANIMA) Başkanı Wafaa Sobhy de, serbest ve sanayi bölgeleriyle ilgili değişim sürecinde bu toplantının çok etkin rol oynayacağını, kendileri için buradaki görüşmelerin bir başlangıç niteliğine sahip olduğunu vurguladı.
Yatırımları Akdeniz ülkelerine çekmek istediklerini ve geçtiğimiz 10 yılda bu konuda önemli başarılara
imza atıldığını dile getiren Sobhy, ''Yatırım
destekleme ve sanayi yatırımı arasında çok önemli bir bağlantı var.
Ulusal düzeyde bir strateji yapmamız lazım. Yatırımcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlamalıyız. Bu sorumlulukların paylaşılması konusunda uluslararası konferanslar önem arz ediyor. Akdeniz ülkelerinde bunların daha yaygın hale gelmesi gerekir'' dedi.
Akdeniz'e
Avrupa'daki en iyi uygulamaların aktarılması için destek isteyen Sobhy, şunları kaydetti:
''İşbirliğimizin artık daha geniş bir tabana yayılması lazım. Yatırımların ülkeler arasında geliştirilmesini istiyoruz. Bu konuda da yatırımcıların yer aldığı bir alt yapı kurmak istiyoruz. Çeşitli serbest bölgelerin daha da geliştirilmesi gerekir. Türkiye'nin de gelişen dünyada önemli bir aktör olduğunu duyurmak istiyorum. Dünya ekonomisi içerisinde çok önemli bir yere sahip. Türkiye sadece kendi ülkesine değil, tüm Akdeniz'e doğrudan yatırım çekilmesi konusunda etkin rol oynuyor. O yüzden Türkiye'nin daha fazla yanında olmak isteriz.''
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve ASCAME Sanayi Komisyonu Başkanı Şerafettin Aşut ise katılımcıların varlıklarıyla kendilerine güç verdiklerini söyledi.
Mersin olarak ASCAME'nin çok yeni bir üyesi olduklarını ifade eden Aşut, ''Kısa bir sürede aktif rol oynadık. ELbette ki, bu güvenin altında Mersinlilerin
girişimci ruhu, potansiyeli ve hızlı gelişimi vardır. ASCAME'yi kesinlikle sadece Mersin'in kazancını artıracak bir unsur olarak görmedik. Bu oluşumun ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inandık. Mersin'de gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda, hedefimiz için çok önemli bir göstergedir'' dedi.
Birlikten kuvvet doğacağına işaret eden Aşut, ASCAME sayesinde Akdeniz'de birlik ve kuvvet yaratıldığına dikkati çekerek, zirvenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Laskiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve ASCAME Yatırım Komisyonu Başkanı Farouk Joud ise Mersin'den çok etkilendiğini ifade etti.
ASCAME kapsamında gerçekleştirilen yapılanmaların işletmeleri motive etme amacı güttüğünü dile getiren Joud, ''Bu ortak bir faaliyet. Biz bugün tarihe tanıklık yapıyoruz. Sanayiler ve yatırımlar adına önemli kararlar alınacağına inanıyorum. Alınacak kararların gerçekleşmesi için nelerin gerçekleşmesi gerektiğini düşünmemiz lazım. Mesela yatırım kredilerine, serbest bölgelere, ilgili mevzuatların ne hale getirilmesi gerektiğinin bugün tartışılması gerekir'' diye konuştu.
Kanunların yatırımı
teşvik eden bir konuma getirilmesi gerektiğini, bu konuda da ASCAME'nin etkin çalışma programı yaptığını bildiren Joud, şöyle konuştu:
''ASCAME kuruluşu, aslında bir
dernek. Hali hazırda Murat Yalçıntaş
ofis çalışması gerçekleştirdi. Dolayısıyla Yalçıntaş'ın ve Türkiye'nin bu oluşumda çok önemli katkıları var. Akdeniz çevresindeki ülkelerde bulunan işletmeleri teşvik etmeye, harekete geçirmeye teşvik ediyoruz. Yalçıntaş, önümüzdeki aylarda görevini bırakacak. Ama bizce Yalçıntaş'ın görevine devam etmesi gerekir. Çünkü ancak bu şekilde daha fazla bilgilendirme faaliyetleri güçlenir.''
Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, Akdeniz'in her dilin ve dinin birlikte yaşayabildiği çok önemli bir zenginlik alanı olduğunu, bu zenginliği de dünya üzerinde ekonomiden sanayiye kadar her alanda çok iyi kullandığını vurguladı.
Konuşmaların ardından ASCAME ve FEMOZA yetkilileri arasında ilişkilerin daha güçlendirilmesini kapsayan
işbirliği anlaşması imzalandı.
Akdeniz Sanayi Yatırımları Zirvesi'ne
yurt içinden ve yurt dışından 150'den fazla katılımcı ve onlarca ticaret ve sanayi odası katıldı. Açılışın ardından devam eden oturumlarda, Avrupa-Akdeniz Bölgesinde bulunan doğrudan
yabancı yatırımların analizi ve sanayi yatırımlarının bunlar içinde kapladığı alan konuları ile serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinin doğrudan yabancı yatırım çekme konusunda oynadıkları rol konuşulacak.
(KRM-ST-ERS)30.09.2011 13:42:33