Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek,
nanoteknolojik sürecin, 2025'li yıllarda insan vücudunda hastalıklı dokuyu bulup iyileştiren,
ameliyat yapan nano robotların üretimiyle devam etmesinin beklendiğini söyledi.
YTÜ Makina Fakültesi ve Makina
Teknolojileri
Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen 1.
Ulusal Nanoteknoloji Kongresi, Üniversitenin
Beşiktaş Kampüsü'ndeki oditoryumda başladı.
Kongrenin
Onursal Başkanı Rektör Prof. Dr. Yüksek, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, maddeyi
atomik ve moleküler boyutta
kontrol etme bilimi olarak nanoteknolojinin, son yıllarda birçok
ülkenin
kalkınma plan ve stratejilerinde öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti.
Tekstil, otomotiv,
elektronik,
gıda ve sağlık alanlarında nanoteknolojik
ürünlerin hızla çoğaldığını ve hayal sınırlarını zorlayan gelişmelere yol açtığını anlatan Yüksek, iletken yüzeylerde atomların yerlerini değiştirmeyi başaran tarama tünelleme mikroskobunun keşfiyle başlayan nanoteknolojik sürecin, 2025'li yıllarda insan vücudunda hastalıklı dokuyu bulup iyileştiren, ameliyat yapan nano robotların üretimiyle devam etmesinin beklendiğini kaydetti.
Prof. Dr. Yüksek, Türkiye'nin
2023 yılı hedefleriyle, teknoloji
transfer eden bir ülke olmaktan çıkıp, teknoloji üreten, ürettiği teknolojiyle dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almayı başaran bir ülke olmayı amaçladığını belirtti. Yüksek, 100. yılını kutlayan YTÜ'nün de Cumhuriyetin 100. yılında bir ARGE üniversitesi olmayı hedeflediğini söyledi.
Üniversitenin bu hedefe ulaşmak için stratejiler geliştirdiğini, akademik performansı belirleyen yayın sayısının yanı sıra
patent sayısı, proje
destek fonlarından desteklenen proje sayısı, üretime ve sanayiye katılan proje sayısının gün geçtikte arttığını anlatan Yüksek, ''Nanoteknoloji ise üniversitemizin öncelikli
gündem maddelerinden biridir. Nanoteknoloji çağa yön verecektir. Kongre, Türkiye'nin nanoteknolojiye olan ilgisini ve ufkunu daha da genişletecektir'' dedi.
-''PİYASADA BİNDEN FAZLA ÜRÜN VAR''-
YTÜ Makina Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel, nanoteknoloji ürünlerinin 2009 yılı cirosunun 250 milyar dolar olduğunu, piyasada binden fazla nanoteknolojik ürün bulunduğunu belirterek, ''2015 yılı projeksiyonum nano ürünlerde 1 trilyon dolar. Bu konuda 4 binden fazla patent var'' dedi.
Elindeki yumurtayı göstererek, yumurtanın nanoteknoloji ürünü olduğunu ifade eden Çengel, ''Bizim o 'Kuş beyinli' dediğimiz
tavuk, hakikaten
buğday, çöp gibi malzemeleri alıyor, sonra atom ve molekül seviyesinde yumurtayı yapıyor. Hakikaten kapalı bir yerde, ışık yok bir şey yok. Harika bir şey'' diye konuştu.
Çengel, elinde gösterdiği
kirazların da nanoteknoloji ürünü olduğunu dile getirerek, nanoteknolojinin geldiği son noktanın kiraz ve yumurta olduğunu söyledi.
Nanoteknolojinin iki tarafı keskin
bıçak gibi olduğunu, dikkatli olunması gerektiğini belirten Çengel, bilimin büyük bir güç olduğunu, kötüye kullanılırsa insanlığın sonu olacağını kaydetti.
(SBE-DÜR-YIL)17.06.2011 11:43:33