1. Bursa Turizm Zirvesi

1. Bursa Turizm Zirvesi -Bursa Valisi Harput: Bursanın turizmden hak ettiği payını alması bizim hak ve görevimizdir -Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şahin: -Bursa alternatif turizm imkanları ile önemli şehirlerd


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursanın turizmden hak ettiği payını alması bizim hak ve görevimizdir dedi.
     Harput, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 1. Bursa Turizm Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, bu zirvenin çok önemli olduğunu ifade etti.
     Bursayı turizmde bir numara yapmak istediklerini belirten Vali Harput, Bursanın turizmden hak ettiği payını alması bizim hak ve görevimizdir. Bursa kaybettiği termal kimliğini artık geriye alıyor. Unutulmaya yüz tutan değerlerimizi tekrar ortaya çıkarıyoruz. Turizm, Bursada bir numaralı gündem oldu. Bursa sahip olduğu zenginliklerle ülkemizi en iyi seviyesine taşıyacak lokomotif kentlerden birisidir. Bu gücü değerlendirirsek Türkiyenin gücü artacaktır. Özellikle Osmanlıyı kuran ve ona 130 yıl başkentlik yapan ve o tarihi sinesinde barındıran Bursanın bu yönüyle dünyada benzeri yoktur. Bize düşen Bursayı iyi tanıtmaktır diye konuştu.
     Bursada turizmin bütün unsurları olduğunu ifade eden Harput, Dünyada pek çok ülkenin ya da şehrin tek bir zenginlikle marka olduğu günümüzde Bursanın bu kadar zenginliğe rağmen hala turizmde adımızın yeterince okunmuyor olması bizim için büyük bir vebaldir. Tarihi bir sorumluluktur ifadelerini kullandı.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise 1980 ekonomik kararlarından sonra gerçekleşen değişikliklerle turizmde hızlı hamlelerin başladığını belirterek, devam eden senelerde yükselmeler ve düşüşlerin yaşandığını, bu ivmeyi artırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çok güçlü teşvik sistemleri getirilerek dünya turizm pastasından daha fazla pay alma gayreti içinde olduklarını ifade etti.
     Şahin, 1980de 1 milyon 250 bin olan turist sayısının 2012 sonu itibariyle 33 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirterek, 2023te 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Turist sayısı açısından Avrupada 4. dünyada 6. sıradayız. Elde ettiğimiz bu sonuçlar dünyada parmak ısırtıyor dedi.
     Bu yılın sonunda turizm gelirlerinin ise 24 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan Şahin, Son 21 yılda 331 milyon turist ülkemize geldi. Ortaya çıkan bu başarıyla birlikte turizmde kat etmemiz gereken büyük bir mesafe olduğunu göz ardı edemeyiz diye konuştu.
    
     -Türkiyedeki otellerin yatak kapasitesi-
    
     Türkiyedeki otellerin 1 milyon yatak kapasitesinin yüzde 83nün 12 ilde bulunduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
     Geri kalan yüzde 17lik yatak kapasitesi 69 ilde toplandı. Bu durum ve sonuç Türkiyenin 40 yılı bulan turizm hareketinde Anadolunun sıra dışı turizm hareketini gerçekten harekete geçiremediğimizin göstergesidir. Bursa alternatif turizm imkanları ile önemli şehirlerden biridir. Ama yeterince bunu değerlendiremiyoruz. Bu sebeple bakanlık olarak eşsiz doğal güzellikleri olan Bursayı çok önemsiyoruz. Son yıllarda Bursa ilinde termal turizm amaçlı iki adet merkez var. Dağyenice ve Tümbüldek. Her iki termal turizm merkezlerinin hareket geçmesi için buradaki arazileri bakanlığımız tasarrufuna alarak turizmcilere tahsis edilmesi çalışmaları hızla sürmektedir.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Bursanın çok yönlü bir şehir olduğunu, turizm bakımından öne çıkmasında tüm kurumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade etti. Uludağ ile ilgili projelerin devam ettiğini belirten Altepe, Uludağ milli park olduğu için her attığımız adımda engeller ortaya çıkıyor. Ama biz büyük bir azimle buradaki adımlarımızı atmaya devam ediyoruz dedi.
     Zirve, açılış konuşmalarının ardından oturum toplantılarıyla devam etti.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 1. Bursa Turizm Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER