1. DOMATEXPO Fuarı

1. DOMATEXPO Fuarı -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Türkiye sebze üretiminde dünyada 4üncü sırada. Bu önemli bir husus. 24 milyar hektar arazide 6,5 milyon çiftçi üretim yapıyor -2011 yılında ise 637 bin ton tohum ü


ANTALYA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiyenin sebze üretiminde dünyada 4üncü sırada olduğuna dikkati çekerek, Bu önemli bir husus. 24 milyar hektar arazide 6,5 milyon çiftçi üretim yapıyor dedi.
     Bakan Eker, Antalyanın Kumluca ilçesinde bu yıl ilk kez düzenlenen ve 24 ilden 68 domates üreticisi firmanın katıldığı 1. Domates Fuarının (DOMATEXPO) açılış törenine katıldı. Toptancı Halindeki törende konuşan Bakan Eker, Kumlucanın tarım alanında Antalyanın öncü ilçesi olduğunu söyledi. Türkiyenin bugün domates üretiminde dünyanın ilk 3-4 ülkesinden olduğunu belirten Eker, TÜİKin bu yılki domates üretim tahmininin yaklaşık 12 milyon ton olduğuna dikkati çekti.
     Eker, Kumlucada seralarda kullanılan kimyasal ilaçların plastik kaplarının geri dönüşümü konusunda çalışma başlattıklarını kaydetti. Plastiğin toprakta bin sene bozulmadan kaldığını anlatan Eker, plastik içindeki kimyasal maddenin de canlıları zehirlediğini vurguladı. Çevrenin zehre karşı korunması gerektiğini dile getiren Eker, üreticilerden kullandıkları plastik ambalajı 3 kez yıkanması, özel kaplara yerleştirilerek, geri dönüşüm kutularına atmalarını istedi.
     Türkiyede yaşayan 75 milyon insan ve yılda gelen 30 milyon turistin karnının Türk çiftçisi tarafından doyurulduğunu hatırlatan Eker, Gıda güvenliği bakımından Türkiyenin bir sorunu yok. Türkiyede herkese yetecek kadar gıda var, herkes de bir şekilde ulaşıyor dedi.
     Türkiyenin 10 yıl önce tarım hasılasının 23 milyar olduğunu, bugün bu rakamın 62 milyar dolara ulaştığını anlatan Bakan Eker, 2023 yılı için ise 150 milyar dolarlık tarım hasılası ve 40 milyar dolar tarım ihracatı hedeflediklerini bildirdi.
     Eker, şöyle konuştu:
     Türkiye sebze üretiminde dünyada 4üncü sırada. Bu önemli bir husus. 24 milyar hektar arazide 6,5 milyon çiftçi, üretim yapıyor. Çin birinci, Hindistan ikinci, ABD üçüncü ve biz dördüncü sıradayız. TÜİKin tahmini rakamlarına göre sebze üretimi bu yıl yaklaşık 28 milyon ton olacak. Domates üretiminde de Türkiye önemli bir noktada. Yine TÜİKin tahmini rakamlarına göre bu yıl domates üretimi 12 milyon ton ve Türkiye domates ihracatında da dünyanın 4üncü ülkesi.
    
     -Tarım topraklarının MRsını çektik-
    
     Bakan Mehdi Eker, Türkiyede tarım topraklarının daha verimli kullanılması amacıyla yeni bir çalışma yaptıklarını, tarım topraklarının haritasını çıkardıklarını söyledi. Buna göre her 2,5 dönümlük arazide hangi tarım ürününün bulunduğunu ve verimliliğini bildiklerini anlatan Eker, Tarım topraklarının adeta MRını çektik dedi.
     Türk tohumculuğunun da haksız eleştirilere maruz kaldığına değinen Eker, Türkiyedeki tohumların yüzde 93,6sının yerli üretim olduğunu vurguladı. 10 yıl önce Türkiyede 145 bin ton tohum üretildiğini belirten Eker, 2011 yılında ise 637 bin ton tohum üretildi. Bu yüzde 339 artış demektir. Tüm üreticilerimizin ellerine sağlık diye konuştu.
     Sebze tohumunda da 2002 yılında bin 200 ton olan üretimin bu yıl 2 bin 200 tona çıktığını ifade eden Eker, Türkiyenin tarım alanında önemli adımlar attığını bildirdi.
     Bakan Eker, Antalyadaki çiftçilere 4 bin 706 makine ekipman desteği sağlandığını, 15 milyon lira hibe verildiğini belirtti. Bu yıl Antalya çiftçisine 60 milyon 300 bin lira karşılıksız nakit destek verildiğini söyleyen Eker, ülke genelinde çiftçilere yüzde sıfır ile 7,5 arasında faiz uygulaması yapıldığını bildirdi. Eker, 2016 yılında Dünya Botanik EXPOsunun da Antalyada yapılacağını, EXPO ile ilgili çalışmaların da hızla sürdüğünü kaydetti.
    
     -Üretim patlaması yaşanıyor-
    
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Türkiyede domates alanındaki ilk fuarın Kumlucada yapıldığına dikkati çekti. 10 yıl önce tarım sektöründe tartışılan konuların çok farklı olduğunu dile getiren Türel, 10 yıl önce hep birlikte zirai kredilerin yüksekliğinden bahsederdik, bugün ise daha düşük faizlerle çiftçiler kredi kullanabiliyor. Üretim sıkıntısından bahsederdik, bugün ise üretim patlaması yaşanıyor. Enflasyon canavarı vardı, bugün şükürler olsun bu da tarihe karıştı. En öncelikli sorunumuz da ürünlerin düşük fiyatla satılıyor olması dedi.
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalyadan yapılan 1,2 milyar ihracatın yüzde 50sini tarımın oluşturduğuna işaret etti. Kadınların üretimde ön planda olduğunu dile getiren Altıparmak, çiftçilerin çocuklarını artık ziraate yönlendirmediklerinin altını çizdi.
     Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiyede üretimde sorun olmadığını, asıl sorunun pazarlama konusunda yaşandığını bildirdi. Üretici birliklerinin önemine işaret eden Bayraktar, üretici birliklerinin güçlenmesi halinde ürünün de hak ettiği fiyattan satılabileceğini vurguladı.
    
     -Bu yıl fiyatlar düşünce sizi hatırladık-
    
     Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses, tohumculukta son 8 yılda önemli atılımlar yapıldığını, geleceğe yönelik de ciddi adımlar atıldığını anlattı. Türkiye topraklarına ekilen ve dikilen hiç bir ürünün GDOlu ya da insan sağlığı açısından sıkıntı oluşturacak nitelikte olmadığını savunan Ses, Bu konuda ciddi hapis ve para cezaları var. Maalesef magazin boyutta, bazen de siyasi boyutta ele alınan olumsuz algılamalar, tüketimi de olumsuz etkiliyor dedi.
     Türkiyede ekilen tohumların 93,6sının yerli olduğunu bildiren Ses, Türkiyede 260 milyar dolarlık genel ithalatın sadece 178 milyon dolarını tohum oluşturmaktadır. Bu miktar da oldukça azdır diye konuştu.
     Bu olumsuz algılamaların Türkiyenin büyümesinden kaynaklandığını belirten Ses, tarım sektörünün Türk halkının gözünde aşağılanmaması gerektiğini bildirdi.
     Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, üretimde markalaşmanın önemli olduğunu, Kumlucada domates markası oluşturulması gerektiğini kaydetti. Üretim planlaması yapılması gerektiğini ifade eden Tavşan, talebe göre üretim yapılması ve değeriyle pazarlanması gerektiğine işaret etti.
     Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, seracılık ile ilgili sıkıntılı günler yaşadıklarını dile getirdi. Domates, biber ve salatalık gibi sebzelerin fiyatlarının bu yıl düşük olmasından yakınan Çetinkaya, Geçen yıllarda fiyatlar yüksekti, sizi hatırlamıyorduk ama bu yıl fiyatlar düşünce sizi sık sık hatırladık dedi.
     Dua eşliğinde açılan fuarı gezen Bakan Ekere domates dondurması ikram edildi.
     Fuar, 24 Kasımda sona erecek.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 1. DOMATEXPO Fuarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER