1. Organize Sanayi Bölgeleri Eğitim Zirvesi

1. Organize Sanayi Bölgeleri Eğitim Zirvesi -OSBÜK tarafından organize edilen 1. Organize Sanayi Bölgeleri Eğitim Zirvesi, İstanbulda gerçekleştirildi


ESKİŞEHİR (A.A) - Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından organize edilen ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçerin de katıldığı 1. Organize Sanayi Bölgeleri Eğitim Zirvesi, İstanbulda gerçekleştirildi.
     Eskişehir Sanayi Odasından (ESO) yapılan yazılı açıklamada, Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi protokol imza törenin de yapıldığı toplantıya ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemirinde katıldığı bildirildi.
     Özaydemirin, burada Milli Eğitim Bakanı Dinçer ve OSBlerin üst düzey yöneticilerine Nitelikli iş gücü ile OSBlerde mesleki teknik eğitim nasıl olmalı- konusunda bir sunuş gerçekleştirdiği belirtilerek, sunumunda okul ihtiyacından ziyade sanayicilerin nasıl bir okul istediğini ve bunun nasıl yapılabileceğinin üstünde durduğu aktarıldı.
     Ülkemizin 2023 hedefleri var. Kendi otomobilimizi, uçağımızı, uydumuzu yapacaksak, bu yolda sanayicilerimize fevkalade iş düşüyor ifadelerini kullanan Özaydemir, şunları kaydetti:
     Her şey daha verimli olacak ve üç katıda daha büyüyecek. Hedefleneni düşünürseniz yatırım yapmamız lazım. Burada da OSBlerimiz öne çıkıyor. Bunları çalıştıracak elemana ihtiyacımız var. Bugün elaman bulamıyoruz dediğiniz için buraya geldiğinizi biliyorum. Ama ileride daha da tehlikeli bir durumda olduğumuzu göstermek için söylüyorum bunu. Eğer bu hedeflere doğru gideceksek biraz kollarımızı sıvamamız lazım. Süremiz 10 yıl. Çok fazla vaktimiz yok.
     Bugün OSBlerde 1 milyon 60 bin kişi çalıştığını, bunun yüzde 30unu beyaz yakalıların, yüzde 45ini de vasıfsız elemanların oluşturduğunun bilgisini veren Özaydemir, şöyle devam etti:
     Bizim asıl kavgasını verdiğimiz nitelikli eleman dediğimiz 250 bin kişidir. Şimdi bu 250 bin kişinin geliştirilmesi, idame ettirilmesi lazım. Türkiyede ortalama işçilerimiz 25 yıl çalışır. Yani her yıl nitelikli 10 bin kişiyi yetiştirmemiz lazım. Söz konusu kalifiye ve yetişmiş elamanın yetişmesi için çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak bir proje geliştirdik. Oda olarakta bu konuda uzun zamandır çalışıyoruz.TOBB, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) gibi kurumlarla yaptığımız çalışmalarda mesleki eğitim konusunda yapılabilecekleri ve sıkıntıları tespit ettik. Biz 10 adet kampus bölge okulu öneriyoruz. Bunların her biri yılda bin mezun verecek. 10 tanesi 10 bin. Meselemize matematiksel olarak çözüm burada gözüküyor. Liseler 4 yıllık olduğuna göre bunlar 4 bin öğrencili olmak zorunda. 20 öğrenciye bir derslik derseniz basit hesapla 200 derslikli bir okul çıkıyor karşımıza. Her yıl 15 milyon lira harcanarak bu okullar idame ettiriliyor. 10 okul için yılda 150 milyon lira eder. Bu Milli Eğitim Bakanlığımız için hiçbir şey ama yılda 10 bin nitelikli mezunumuz olacak. Ancak bu 10 okulu yürütmek kolay değil. Bunun için önerimiz OSBÜK bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığımız denetiminde üst örgüt öneriyoruz.
     Sanayicilerin tespitleri dışından Vizyon 2023, TÜBİTAK ve bütün strateji raporlarının gelecekte dünya ile rekabette nitelikli iş gücünün ihtiyacına vurgu yapıldığını hatırlatan Özaydemir, bu konuda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 1. Organize Sanayi Bölgeleri Eğitim Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER