1. Ulusal Elma Çalıştayı

1. Ulusal Elma Çalıştayı -Çalıştayın sonuç raporunda, üretici ve kurumlara sektörün gelişmesi konusunda 22 çözüm önerisinde bulunuldu -Sonuç raporundan: Sahip olduğumuz Ortadoğu pazarları korunurken, Rusya ve Türk Cumhuriyetl


ISPARTA (A.A) - 1. Ulusal Elma Çalıştayının sonuç raporunda, üretici ve kurumlara sektörün gelişmesi konusunda 22 çözüm önerisinde bulunuldu.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen ve Barida Otelde dün başlayan 1. Ulusal Elma Çalıştayının tamamlanması nedeniyle yapılan toplantıda, Türkiyedeki elma üretiminin tartışıldığı çalıştayın çok verimli geçtiğini söyledi.
     Çalıştayda sektörün sorunlarının yakından inceleme fırsatı bulduğunu belirten Burak, sektör temsilcileri ile bizzat görüşerek bu sorunları çözmeye çalıştıklarını anlattı.
     Üreticilerin çok fazla sorununun bulunmadığına değinen Burak, sektördeki temel amaçlarının ihracatı artırmak olduğunu kaydetti. Elma ihracatının yeteri kadar yapılmaması halinde 3-4 sene içinde üreticilerin sorunlarının artacağına dikkati çeken Burak, bu anlamda çalıştayın çok iyi bir zamanlamayla gerçekleştirildiğini ifade etti.
     Burak, sektörle ilgili önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini, bu anlamda çalıştaya çok büyük önem verdiklerini vurguladı.
     Genel Müdür Burak, daha sonra çalıştayın 22 maddelik sonuç raporunu açıkladı. Sonuç raporundaki bazı öneriler şöyle sıralandı:
     Sahip olduğumuz Ortadoğu pazarları korunurken, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri potansiyel pazarlar olarak dikkate alınmalıdır. İç ve dış pazar talepleri dikkate alınarak gelişen dinamik yapı içerisinde yeni çeşitlerin geliştirilmesi için kamu ve özel sektörün Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlanmalıdır. Meyveciliğe yönelik mevcut soğuk hava depolarının envanterinin çıkarılması ve izlenebilirliği sağlanmalıdır.
     Arap pazarları için Delicious çeşitlerinde kalite ve renk sorunun çözülmesi, kaliteli üretime destek uygulamasının başlatılması ve kalitenin artırılması için ihracatçı firmalar ile üreticiler arasında sözleşmeli üretime geçilmesi gerekir. İlaç konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Enerji ihtiyaçlarının güneş panelleriyle karşılanması yönünde devlet desteği sağlanmalı, yerli ve yabancı ortaklı dış ticaret yatırımları teşvik edilmeli. Coğrafi tescil işlemlerinin başlatılması ve belge alınabilecek kurumların oluşturulması. Mevcut pazarlardan Ürdün ve Mısırın Türkiyeye uygulamakta olduğu yüksek gümrük tarifelerinin kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunulmalıdır.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 1. Ulusal Elma Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER