1.Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik

1.Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik Kongresi -Kongreye Türkiyenin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 60 Numismat (para bilimci) katılıyor -Prof.Dr. Oğuz Tekin: Türkiyede Anadolu kültürünün bir parçası olan Selçuklu,


ANTALYA (A.A) - 1.Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik Kongresi Antalyada başladı. Türkiyenin ve Dünyanın çeşitli ülkelerinden 60 bilimadamının katıldığı kongrede Numismatik (para bilimi) alanındaki gelişmeler ele alınıyor.
     Koç Vakfı, Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü tarafından Ramada Otelde düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, kongrenin Türkiye açısından büyük bir önem taşıdığını söyledi. Türkiyede bu alanda ilk kez yapılan kongrenin paranın bulunduğu ülkede yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yüksel, dünyanın dört bir yanından alanında etkili ve uzman isimlerin bir araya gelerek Anadolu uygarlıklarını ve bunların kullandığı parayı ele almalarının ciddi bir bilimsel çalışma olduğunu kaydetti. Yüksel, bazı istisnai durumların dışında Anadolu insanının geçmiş birikimlerine sahip çıktığını da belirterek,Anadolu insanının binlerce yıllık bir duyarlılığı var. O da tarihini korumak. Anadolu kendi duyarlılığına sahip çıkıyor dedi.
     1.Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Oğuz Tekin, Numismatikin sikkelerle bilimsel bir şekilde uğraşan, elde ettiği sonuçlarla tarih ve arkeoloji çalışmalarına büyük katkı sağlayan bir bilim dalı olduğunu söyledi. Numismatikin bu önemine rağmen bu alanda yapılan çalışmaların ve araştırmaların yeterli ölçüde olmadığını ifade eden Tekin, sikkenin Batı Anadolu topraklarında icat edildiğini anımsattı. Tekin şöyle devam etti:
     Sayısı yüzlerle ifade edilen kent devletleri, Helenistik çağın büyük ve küçük krallıkları ile bütün coğrafyaya egemen olan imparatorluklar Anadolu coğrafyasında sikke basmış, sikke kullanmış ve sikkeleri tedavül etmiştir. Bu nedenle arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazılar yoluyla olduğu kadar, satın alma ve müsadere yoluyla da Türkiyedeki müzelere her yıl binlerce sikke girişi olmaktadır. Dünyadaki diğer ülke müzelerinde olduğu gibi Türkiye müzelerinde de sayıca en fazla eseri sikkeler oluşturmaktadır. Bu sayı milyonlarla ifade edilmektedir. Ancak bu alanda yapılan bilimsel çalışma ise neredeyse yok denecek kadar azdır. Türkiyede Anadolu kültürünün bir parçası olan Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı Devletlerinin sikkeleri konusunda bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda araştırmacının olması İslami Numismatiğin, Antik Numismatik çalışmaların gerisinde kalmasına neden olmaktadır
     Türkiyede ilk kez yapılan bu kongrenin bu alandaki açığın kapanmasına ve paranın icat edildiği Anadolu topraklarının öneminin tüm dünyaya bir kez daha duyurulması açısından önemli olduğunu vurgulayan Tekin, dünyanın dört bir yanından gelerek bu toplantıda bildiri yayınlayan bilimadamlarına da teşekkür etti.
     Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Kayhan Dörtlükte toplantıya dünyanın önde gelen Numismatlarının davet edildiğini söyledi. Bu Numismatların en önemli özelliklerinin ise Anadolu paraları üzerinde araştırmalar yapan bilimadamları olduğunu vurgulayan Dörtlük, yerli ve yabancı 60 bilimadamının katıldığı kongreye Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Polonya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Belçika, Mısır ve Romanyadan bilimadamlarının katıldığını kaydetti. Dörtlük, kongrede yayımlanacak bildirilerin kitap haline getirilerek bilim dünyasına sunulacağını kaydetti.
     Açılış konuşmalarının ardından oturuma geçildi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ethem Eldem, 1899 yılında Bağdatta bulunan İslami sikke definesinin keşfediliş hikayesini anlattı.
     Alman Braunschweig Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Wolfgang Leschhornda Side Helenistik dönem Drahmileri konusunda açıklamalarda bulundu.
     Alman Asya Batı Enstitüsü İslam Numismatiği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Lutz Ilısch ise Anadolu Selçuklu sultanlarının kurşun mühürlerindeki imgelerin sikke imgeleriyle olan ilişkisi konularında katılımcılara bilgiler verdi.
     Kongre 28 Şubatta sona erecek.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 1.Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER