17. yılında Dayton Anlaşması

17. yılında Dayton Anlaşması -Hırvatistan ve Bosna savaşını bitiren anlaşma olarak bilinen Dayton Anlaşmasının 17. yılında, Kocaelide söyleşi düzenlendi


KOCAELİ (A.A) - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğince, (Bal-Türk) Hırvatistan ve Bosna savaşını bitiren anlaşma olarak bilinen Dayton Anlaşmasının 17. yılı nedeniyle söyleşi düzenlendi.
     Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlunun ev sahipliğinde gerçekleşen söyleşide, Kocaeli Üniversitesiden Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ve Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger, Dayton Anlaşması ve Sonuçları konusunda söyleşiye, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği eski Başkanı Habib Günay, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği üyeleri katıldı.
     Söyleşide Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ve Doç.Dr.İrfan Kaya Ülger Dayton Antlaşmasından sonra Bosna Hersekte meydana gelen karmaşık siyasi durum hakkında bilgi verdi. Ülger, genel olarak Balkan coğrafyasını ve Dayton Antlaşmasına kadar olan süreçte Yugoslavyanın durumunu anlattı.
     Sancaktar ise Dayton Anlaşmasının Bosna-Herseki adeta milletlerarası bir manda yönetimine devrettiğini savunarak yunları kaydetti:
     Dayton Anlaşması, Bosna - Herseke kendi merkez bankası ya da anayasa mahkemesi başkanını seçtirmeyen, para basma yetkisi vermeyen, ülkeyi üniter ya da federatif bir devlet şekline kavuşturmayan bir anlayışla ortaya çıktı. Bosna için bugünkü durum eski Yugoslavya döneminden geridir. Dayton Antlaşması da ABD ve ABnin taraflara dayatmasıdır. Hiç bir taraf antlaşmadan memnun değildir
     Söyleşinin ardından, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği eski Başkanı Habib Günay öğrencilerin Bosna Hersek ile ilgili sorularını yanıtladı.
     Söyleşi, Adnan Gülsunayın Bosna-Hersek konulu fotoğraf gösterimi ile son buldu.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 17. yılında Dayton Anlaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER