170 bin kurbanlıktan 50 milyon lira

170 bin kurbanlıktan 50 milyon lira gelir bekliyorlar -Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Demirkıran: Bu yıl ki kurban döneminde 50 bin büyükbaş, 120 bin de küçükbaş kurbanlığı başka illere sevk ettik. Kurbanlıkların Ağrıya


AĞRI (A.A) - Fethullah Yaman - Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Kurban Bayramı dolayısıyla satışa sunulan kurbanlıkların kentin ekonomisine önemli katkısı olacağını belirterek, Bu yıl ki kurban döneminde 50 bin büyükbaş, 120 bin de küçükbaş kurbanlığı başka illere sevk ettik. Tam olmamakla beraber kurbanlıkların Ağrıya getirisi 50 milyon olarak tahmin ediliyor. Bu da çok büyük bir rakamdır dedi.
     Demirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılığın ülke ekonomisine olduğu gibi Ağrının ekonomisine de önemli bir değer kattığını söyledi. Kentin hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Demirkıran, Ağrının 361 bin tarımsal alanı, 556 bin hektarlık mera ve çayır alanı, kayıtlı 1 milyon 100 bin küçükbaş, 546 bin büyükbaş hayvan varlığıyla tarım ve hayvancılık kenti olduğunu söyledi.
     Demirkıran, şunları kaydetti:
     2012 yılının başından bu yana 80 bin civarında büyükbaş, 196 bin ise küçükbaş hayvanı ilimizden başka illere naklettik. Bu yıl ki kurban döneminde ise 50 bin büyükbaş, 120 bin de küçükbaş kurbanlığı başka illere sevk ettik. Tam olmamakla beraber kurbanın Ağrıya getirisi 50 milyon olarak tahmin ediliyor. Bu da çok büyük bir rakamdır. Bunlar ilimizin bütçesine büyük katkı sağlıyor. İlimiz bütçesine büyükbaş hayvan hareketinin ortalama katkısı 174 milyon 657 bin lira iken, küçükbaş hayvan hareketinin ortalama katkısı ise 60 milyon 175 bin liradır. Bu da yaklaşık 235 milyon lira girdi sağlayacaktır.
     Bölgede hayvan varlığında geçen yıllara göre bir artış olduğunu ifade eden Demirkıran, Ayrıca bakanlığımızın ithal kurbanı durdurması çiftçimiz için de çok güzel bir fırsat oluşturdu. Dolayısıyla ithal kurbanın olmaması çiftçimizi rahatlattı dedi.
    
     -Kurbanlık sevkiyatları Ağrıya ekonomik canlılık getirecek-
    
     Kurbanlık sevkiyatlarının Ağrı ekonomisine canlılık getireceğini ifade eden Demirkıran, Yani ciddi bir hareketlilik sağlanacak. Bu parayı alan çiftçimiz esnaftan alış veriş yapacak dolayısıyla her yönüyle getiri sağlayacak diye konuştu.
     Demirkıran, besicilerin sevkiyatlar sırasında işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi için uyması gereken kurallar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     Müracaat ve bildirimlerin zamanın da yapılması gerekiyor. Veteriner hekim tarafından müracaatı yapılan hayvanların herhangi bir bulaşıcı hastalığı olup olmadığının kontrolü yapılıyor. Kontrolleri yapılan hayvanlar sağlıklı ise Türkvet sisteminden pasaportlarını alıyorlar. Veteriner sağlık raporunun hazırlandıktan sonra hayvanların gideceği ile Türkvetten nakilleri yapılıyor. Tabi bu süreçte hayvanların da aşıları da yapılıyor.
     Dmeirkıran, bakanlıklarının Ağrıda 2011 yılı içerisinde çiftçilere 74 milyon lira destek ve hibe verdiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Tarım her ülkede destek alıyor. Çünkü tarım gönüllülük işidir, sevgi işidir. Tarımla uğraşmak zordur. Ama zevkli bir iştir. Sevilmesi gerekir. Sevilmeden bu iş yapılmaz. Çiftçilere önerimiz özellikle hayvan nakillerini rahat yapabilmeleri için zamanında müracaat edip beyanda bulunmaları gerekiyor. Özellikle kurban kesecek vatandaşlarımız için ise şunu söylüyoruz. Mutlaka ve mutlaka kayıt altında olan kurbanlıkları kessinler. Hayvanlarını kendileri kesen vatandaşlarımız da bize gelip küpe düşümlerini yapsınlar.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 170 bin kurbanlıktan 50 milyon lira Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER