19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği

19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı -TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: -Suriyedeki bir çözümün aslında Rusyanın tatmininden geçtiğini düşünüyorum. En başta yönetim ne pahasına olursa olsun kalmalıdır


ANTALYA (A.A) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Suriyedeki bir çözümün aslında Rusyanın tatmininden geçtiğini düşünüyorum. En başta yönetim ne pahasına olursa olsun kalmalıdır noktasından, bugün yönetim gidebilir ama sonrası ne olacak sorusunu tartışıyor olması satranç oyunu ile diplomasiyi yöneten Rusyanın tutumunun göstergesidir dedi.
     Bozkır, Antalyada düzenlenen 19. uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı kapsamında Türkiye ve NATOnun Değişen Rollerindeki Gelişimler konulu oturumda yaptığı konuşmada, NATO ve Türkiyenin tutumları hakkında bilgi verdi.
     NATO şartlarının ön sözünde, demokrasi, bireysel özgürlük ile hukukun üstünlüğü, hakların özgürlüğünü, ortak mirasını ve uygarlıklarını koruma kararları vurgulandığını anlatan Bozkır, ortak değerlerin korunması için faaliyetlerini sürdürmüş ve Batı Avrupanın entegrasyonu için bir şemsiye olan NATOnun, ekonomik büyüme ve demokrasi için de güvenli bir ortam oluşturduğunu kaydetti.
     NATOnun Doğu Avrupanın demokrasiye geçişi ve batı ile entegrasyonunda yardımcı rol oynadığını dile getiren Bozkır, bugünlerde Ortadoğudaki değişim sürecine de benzeri bir rol oynama imkanına sahip gözüktüğünü kaydetti.
     Türkiyenin savunma ve güvenlik politikalarının ise diyalog işbirliği ve çok taraflılığa dayandığını, NATOnun buna benzer bir tutum sergilediğini söyleyen Bozkır, Türkiyenin, barış ve güvenlik alanında geliştirdiği çalışmalar ile NATOya önemli katkılar sağladığını ifade etti.
     Dünyada 3 büyük depremin olduğunu, birinci depremin Sovyetler Birliğinin yıkılması sonrası yaşananlar, ikinci depremin ekonomik çöküntü sonrası yaşananlar, üçüncü depremin ise Ortadoğudaki 40 yıllık diktatörlerin yıkılışı ile demokratik yönde ülkelerin büyük bir değişim sürecine girmesiyle yaşandığını anlatan Bozkır, Türkiye ve NATO için son dönemde bazı tehditler ortaya çıkmıştır. Mısır, Libya ve Tunustaki faktörler tamamen ayrı nitelikte olmasına rağmen Türkiyenin komşusu Suriye ile yaşamakta olduklarımız hem bölge ve Türkiye için yeni bir takım sıkıntılar, sorunlar ortaya çıkarmıştır. Rusya faktörü Suriyedeki krizin temel unsuru olmuştur. Suriyedeki sorunun çözümü Mısır, Libya ve Tunustakinden farklı olarak büyük bir oranda Rusyanın, özelikle Suriyedeki çıkarlarının tatmin edilmesinde yatmaktadır dedi.
     Rusyanın Suriyede sahip olduğu deniz üssüsünün neredeyse 300 yıldan beri sıcak denizlere inme arzusunu gerçekleştirmekte etkin rol üstlendiğini vurgulayan Bozkır, Rusyanın bunu elinden bırakmak istemeyeceğini ifade etti.
    
     -Rusyanın Suriyeye silah satışı-
    
     Rusyanın Suriyeye silah sattığını söyleyen Bozkır, Rusyanın ihracat listesinde doğal gaz ve petrolden sonra üçüncü sırada silah satışlarının yer aldığını kaydetti. Rusyanın Irakta kaybettiği pazarı Suriyede muhafaza etmek isteyeceğini vurgulayan Bozkır, Bu sadece silah satışı değil, bütün ülkenin güvenliği ve silah sistemini Rusyadan temin edildiği bir ortamdır. Suriyedeki bir çözümün aslında Rusyanın tatmininden geçtiğini düşünüyorum. En başta yönetim ne pahasına olursa olsun kalmalıdır noktasından, bugün yönetim gidebilir ama sonrası ne olacak sorusunu tartışıyor olması da satranç oyunu ile diplomasiyi yöneten Rusyanın tutumunun göstergesidir diye konuştu.
     Türkiyenin komşu ülkede yaşanan bu durumdan etkilendiğini dile getiren Bozkır, Türkiyenin halkının, 40-50 bin kadar insanını Rus silahları ile katleden bir rejime değil, halktan yana bir tutum sergilediğini vurguladı. Sonuçlarının bugün Türkiye için bir sorun oluşturabileceğini, ancak gelecek için önemli olduğunu ifade eden Bozkır, Türkiyenin tarihte daima halktan yana bir tutum sergilediğini, değişik ülkelerde gerçekleştirilen katliamlarda da farklı ülkelerin insanlarına kucak açtığını anlattı.
     Bozkırın bu açıklamalarının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin Rusya, Suriyenin ticari ortağı değil, Rusya Suriyeye insanların öldürülmesi için silah tedarik etmiyor, sadece savunma aracı olarak gerçekleştiriyor, bu konuda sözleşmeleri uyguluyor. Suriye halkı ne düşünüyor bu konuda- sorusu üzerine Bozkır, şöyle konuştu:
     Kağıt üzerinde Rusyanın Suriyeye silah satmadığı doğru, ama şirketler satıyor. Bunlar Rus ürünleri, Suriye ordusu Rus teknolojisi kullanıyor, tanklar, füzeler her şey Rus ürünü. İster devlet tarafından ister şirketler tarafından üretiliyor olsun, bunlar Rus ürünü. Tabiki bunlar Ruslar tarafından kullanılmıyor, Suriye ordusu tarafından kullanıyor.
     Rusyanın Irakta silah pazarında tek tedarikçi olduğunu, ancak şu anda Irak pazarından mahrum kaldığını öne süren Bozkır, Rusyanın, Suriyede aynı sonuçla karşı karşıya kalmak istemediğini kaydetti. Rusyanın oynadığı satranç oyununun Rus ruletine dönüşmemesini umduğunu vurgulayan Bozkır, bu şekildeki bir yönetim devam ettiği takdirde daha fazla insanın ölmeye devam edeceğini ifade etti.
     Rusyanın, Suriyenin arkasında olduğu için rejimin kendisini daha güçlü pozisyonda bulacağını söyleyen Bozkır, Rusya da şunu anladı ki bu durum bu şekilde devam edemez. Rusya artık bir kez daha bu sorunu çözmek istiyor, Suriye rejimini değiştirerek. Ama bazı garantileri alması gerekiyor. Suriye üzerindeki avantajların da garanti edilmesini istiyor. Bunun ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyorum diye konuştu.
     Amerikanın Irakta, Rusyanın pazarını kaptığını, aynı durumun Suriyede de yaşanabileceğini ifade eden Bozkır, Rusyanın bu yönde bir garanti almak istediğini belirtti.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER