Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay, ''
Türkiye sınırları içinde tarih boyunca ne yaşanmışsa, ne kalmışsa bugün toprağın üzerinde ve altında hepsinin tapusu bizimdir. Hepsini, insanlığın geleceğine gözümüz gibi çocuğumuz gibi koruyarak saklamak ve geleceğe taşımak Allah'a, millete ve insanlığa karşı boynumuzun borcudur'' dedi.
Günay, Fatih Belediyesince düzenlenen ''2. Gönüllü Turizm Elçileri Projesi''ne ilişkin Eminönü Meydanı'nda düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Bakan Günay toplantıda, son yıllarda Türkiye'nin birçok alanda başarı dönemini yaşadığını ifade ederek, turizmde de önemli başarıların yakalandığını ve Türkiye'nin dünya turizminde 7. sıraya geldiğini söyledi.
Günay, dünyada her yıl 1 milyara yakın insanın turistik amaçlı gezdiğini anlatarak, turizmin son derece önemli bir kaynak haline geldiğini ve birçok ülkenin bu turizm gelirinden yararlanmaya çalıştığını kaydetti.
Turizm sıralamasında Türkiye'nin önünde
İngiltere,
İtalya,
Fransa,
İspanya,
Amerika ve Çin'in bulunduğunu dile getiren Erdoğan, ortak bir gayretle Türkiye'nin turizm sıralamasında ilk 5'e girebileceğini belirtti.
Türkiye'nin geçen yıl 28,5 milyon insanı ağırladığını anımsatan Günay, ''Bu yılın ilk 6 ayının rakamlarına göre, turist sayısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12,5'un üzerinde Türkiye'de, yüzde 15 civarında da
İstanbul'da artış var'' şeklinde konuştu.
Bu rakamlara göre, bu yıl 30 milyon turistin geride bırakılacağını dile getiren Günay, turizm gelirlerinde de 25 milyar doların aşıldığını aktardı.
Günay, Türkiye'ye gelenlerin beğeni, sevgi ve takdir duygusuyla ayrılmalarının çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Her yıl
ocak ayından başlamak üzere, internet dahil, tüm ortamları kullanarak, ülkenin
tanıtımını yaptıklarını, ''Ancak, bence en etkili tanıtım, ülkeye gelenlerin o ülkede edindikleri izlenimdir'' diyen Bakan Günay, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki turizmdeki standartların, Türkiye'de de olması için çalıştıklarını kaydetti.
-''İSTANBUL, DÜNYANIN DOĞAL BAŞKENTİ''-
İstanbul'un tarih boyunca dünyanın
doğal başkenti olduğunu, dünya durdukça da doğal başkent olmaya devam edeceğini vurgulayan Günay, ''Asıl İstanbul,
Tarihi Yarımada'dır. Ötekilerin hepsi İstanbul'un taşrası. Dünyanın en emsalsiz doğası ve tarihi bu kadar cömert, dünyada başka bir yer yok. Böyle bir alanı dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Derdimiz, buraya gelen milyonlarca misafirin bilerek, öğrenerek, mutlu olarak ayrılmasıdır'' diye konuştu.
Bakan Günay, İstanbul ile ilgili bilinenlerin, henüz bilinmeyenlerin çok
küçük bir parçası olduğuna işaret ederek,
Ayasofya Müzesi önünde meydan düzenlemesi çalışmaları sırasında yerin altında bir çeşme yapısının ortaya çıkarıldığını anlattı.
Kültür ve
Turizm Bakanı Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İstanbul'da nice cami, nice manastır, nice medrese, nice
külliye, nice kilise var ve bunların hepsi hangi dönemden kalmış olursa olsun bizimdir. Roma'dan, Bizans'tan, Osmanlı'dan, Selçuklu'dan ondan önceki dönemlerde hangi dönemlerden kalmış olursa olsun, sadece İstanbul'da değil, Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e, Türkiye sınırları içinde tarih boyunca ne yaşanmışsa ne kalmışsa bugün toprağın üzerinde ve altında hepsinin tapusu bizimdir. Hepsini insanlığın geleceğine gözümüz gibi çocuğumuz gibi koruyarak, saklamak ve geleceğe taşımak Allah'a, millete ve insanlığa karşı boynumuzun borcudur. Bunu yapmaya çalışıyoruz.''
Fatih Belediye Başkanı
Mustafa Demir de geçen yıl başlattıkları, ''Gönüllü Turizm Elçileri Projesi''nin bu yıl ikincisini yaptıklarını dile getirerek, bu projeyle dünyanın dört bir yanından tarihi yarımadaya gelen misafirlerin ülkeden mutlu ayrılmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Turizmin çok önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkati çeken Demir, ''Ayağımıza kadar gelen misafirlerin İstanbul'dan memnun ayrılmalarına vesile olmaları amacıyla turizm elçileri projesini hayata geçirdik. Bizim için ülkemizden memnun ayrılmış bir turist, ülkemize bir yıl sonra gelecek 1000 turist demektir'' diye konuştu.
Demir,
gönüllü turizm elçilerinin, turistlerin esnafla sıkıntı yaşamaları halinde bunu turizm zabıtalarına bildirmek, turistin kaybolan pasaportunu aramak, grubunu kaybeden turiste yardımcı olmak, adres göstermek gibi konularda çalışmalar yaptıklarını anlatarak, gönüllü elçilerin aynı zamanda Türk misafirperverliğini turistlere gösterdiklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından,
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, yaşları 16-25 yaş arasında değişen, en az bir
yabancı dil bilen lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan ve üzerlerinde, ''Ask Me (Bana Sorabilirsin)'' yazılı tişörtler bulunan Gönüllü Turizm Elçileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Çeşitli sınav ve mülakatlar sonucu belirlenen 300 gönüllü elçi,
Sultanahmet, Ayasofya,
Gülhane, Yerebatan, Divanyolu, Kapalıçarşı bölgelerinde 8 Eylül'e kadar görev yapacak.
Fatih Belediyesinin aylık 300'er lira
maaş verdiği gönüllü elçiler, tek tip kıyafetle görev yapıyor.
(SİM-DÜR-Zİ)27.07.2011 14:16:01