2 bin yıllık gelenek yeniden canlanıyor

2 bin yıllık gelenek yeniden canlanıyor -Anadoluda 2 bin yıllık geçmişe sahip olan ve halk arasında Kandıra bezi olarak tanınan keten bezi, gerçekleştirilecek projeyle tekstil sektöründe kullanılacak -MÜ TEF Tekstil Eğitimi Bölü


KOCAELİ (A.A) - Anadoluda 2 bin yıllık geçmişe sahip olan, dayanıklılığı ile bilinen ve halk arasında Kandıra Bezi olarak tanınan keten bezi, gerçekleştirilecek projeyle tekstil sektöründe kullanılacak.
     Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Tekstil Bölümü ile Kandıra Halk Eğitim Müdürlüğünce gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında Kandıra Bezinin, üretiminde kullanılacak hammadde girdilerinin sağlanması, üretimin yaygınlaştırılması, Tekstil Sanayinde kullanılması ve ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
     Proje ile ilgili olarak Marmara Üniversitesi (MÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Tekstil Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akalın ve araştırma görevlisi Meral Akkaya, Kandıraya gelerek, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Birdaneden Kandıra Bezi ile ilgili detaylı bilgi aldı.
    
     -Tamamen organik mamuller üretilecek-
    
     Kandırada konuyla ilgili izlenimlerde bulunan, özellikle Kandıra yöresine has, tamamı Kandıra Bezinden yapılmış olan Gelin Odası na hayran kaldığını dile getiren Akalın, Kandıra Bezi, yerel kültürü ve milli değerlerimizi yansıtan en güzel örneklerden birisidir. Böylesine anlamlı bir projede birlikte çalışmak ve eskimeyen değerlere katkı sağlamak bizim için büyük bir onurdur dedi.
     Projeye, Kandıra Bezinden alınan numunelerin Marmara Üniversitesi Laboratuvarlarında yapılacak araştırmaların ardından yön verilecek. Labaratuvardan olumlu sonuçlar alınması durumunda, unutulmaya yüz tutmuş Kandıra Bezinin üretiminin yaygınlaştırılması ve Tekstil Sanayinde kullanılması sağlanarak, tamamen organik mamuller üretilecek.
    
     Muhabir: Murat Yıldırım / Metin Girgin
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 2 bin yıllık gelenek yeniden canlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER