2 bininci nakil anneden oğula

2 bininci nakil anneden oğula -Medical Park Antalya Hastanesinde 4 yılda 2 bin kişiye böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildi -Hastanedeki 2 bininci nakil, anneden oğluna yapıldı


ANTALYA (A.A) - Medical Park Antalya Hastanesinde 4 yılda 2 bin kişiye böbrek nakli ameliyatı yapıldığı bildirildi.
     Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alper Demirbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada 2008 yılının Kasım ayında hastanedeki görevine başladığını ve 4 yıllık sürede 2 bin nakile imza attıklarını söyledi. 2 bininci naklin bir aydır böbrek yetmezliği çeken 27 yaşındaki Hataylı Ali Yıldırıma yapıldığını belirten Demirbaş, Yıldırıma 63 yaşındaki annesi Hedle Yıldırımdan alınan böbreğin başarıyla nakledildiğini, anne ve oğlunun sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti.
     Türkiyede böbrek yetmezliği çeken 70 bin hasta bulunduğunu ifade eden Demirbaş, Sağlık Bakanlığının ulusal bekleme listesinde ise 19 bin 467 kayıtlı hasta bulunduğunu vurguladı. Demirbaş, bu listede en az 40 bin hasta bulunması gerektiğini, ancak hastalardan bazılarının çeşitli sebeplerle organ nakli olmak istemeyerek listeye yazılmadığını anlattı. Demirbaş, bin 851 kişinin de karaciğer beklediğinin altını çizdi.
     2011 yılı sonunda 15 bin 953 böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 10 ay içinde 19 bin 467ye yükseldiğine dikkati çeken Demirbaş, her yıl bu rakamların hızlı şekilde arttığını ancak kadavradan gelen organ sayısının aynı oranda artmadığını belirtti. Türkiyede 2012 yılında 2 bin 366 organ nakli yapıldığını dile getiren Demirbaş, organ bulunamadığı için her yıl 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
     Böbrek yetmezliği çeken hastalar için diyalizin bir tedavi seçeneği olmadığına işaret eden Demirbaş, Diyaliz hastalarının yüzde 59u 5 yıl, yüzde 98i ise 10 yıl içinde hayatını kaybediyor. Bizim başarılı nakil oranımız da yüzde 98. Yani böbrek yetmezliğinde kesin çözüm organ naklidir. Bu nedenle insanların organ bağışına çok duyarlı olması gerekiyor dedi.
     Türkiyede 7,5 milyon kişi potansiyel böbrek hastası olduğunu söyleyen Demirbaş, diyalize giren bir hastanın devlete yıllık maliyetinin 30 bin dolar olduğunu, Türkiyede 70 bin hasta olduğu düşünülürse bu hastaların toplam maliyetinin 2,1 milyar dolar olduğunu ifade etti.
    
     -Anneden oğula nakil-
    
     Hastanenin 2 bininci böbrek nakli olan hastası 3 çocuk babası Ali Yıldırım, tır şoförü olduğunu, yaklaşık bir ay önce İrandan Almanyaya giderken Erzincanda rahatsızlandığını anlattı. Hastaneye gittiğini ve kendisine yüksek tansiyon teşhisi konulduğunu ifade eden Yıldırım, memleketi Hataya geldiğinde yeniden rahatsızlandığını ve burada hastaneye kaldırıldığında, burada da böbrek yetmezliğinin tespit edildiğini kaydetti.
     Yıldırım, 20 gün diyalize girdiğini, annesinin bu sırada gönüllü olduğunu belirtti. Annesinden yapılan nakille yeniden hayat bulduğunu vurgulayan Yıldırım, Annem bana ikinci defa can verdi. Ona çok teşekkür ediyorum dedi.
     Anne Hedle Yıldırım ise oğlunun yeniden sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi. Yıldırım, 5 kızım ve bir oğlum var. Onların canlarının acımasına dayanamazdım. Diyalize girerken oğlum çok üzülüyordu. Ben de hiç düşünmeden böbreğimi vermek için gönüllü oldum diye konuştu.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 2 bininci nakil anneden oğula Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER