2012

2012-2013 Su Ürünleri Avcılık Sezonu açılış töreni (2) -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Avrupa Birliğinin tükettiği her dört çipura ve levrekten bir tanesi Türkiyeden gidiyor


İZMİR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiyenin balık üretiminde son dönemde büyük ivme kaydettiğini belirterek, Avrupa Birliğinin tükettiği her dört çipura ve levrekten bir tanesi Türkiyeden gidiyor dedi.
     Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Foça Balıkçı Barınağında düzenlenen 2012-2013 Su Ürünleri Avcılık Sezonu açılış töreninde yaptığı konuşmada, balıkçılık sektörünün son yıllarda uygulanan politikalarla önemli bir gelişim gösterdiğini ifade etti.
     Türkiyeden 2011 yılı içerisinde yaklaşık 400 milyon dolarlık balık ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Eker, şunları söyledi:
     Avrupa Birliğinin tükettiği her dört çipura ve levrekten bir tanesi Türkiyeden gidiyor. Bunun büyük bir kısmı da yetiştiricilikten elde etiğimiz çipura ve levrekten gelmektedir. Dolayısıyla aldığımız tedbirler, uyguladığımız projeler, gerçekleştirdiğimiz destekleme politikaları böyle bir sonuç verdi ve Türkiye birçok alanda olduğu gibi bu alanda da dünyanın en çok büyüyen ülkeleri arasında yer aldı.
     Bakan Eker, balıkçılıkta sağlanan ivmede en büyük etkenin, sektöre sağlanan kredi imkanlarında faizlerin düşürülmesi olduğunu ifade ederek, Faiz oranları daha önce yüzde 59 düzeyindeydi. Bunu yüzde 5lere düşürdük. Bugüne kadar hükümetimiz döneminde balıkçılar yaklaşık 1 milyar lira, eski parayla 1 katrilyon lira kredi kullandı. Sadece 2011 yılında balıkçıların yatırım masrafıyla kullandığı kredi miktarı yaklaşık 235 milyon lira oldu diye konuştu.
     Türkiyede 17 bini denizlerde, 3 bin adedi de iç sularda olmak üzere 20 bin civarında balıkçı teknesi bulunduğunu belirten Bakan Eker, sektörün 150 binin üzerinde kişiye doğrudan istihdam sağladığını kaydetti.
     Bakan Eker ve Binali Yıldırım, konuşmaların ardından balıkçı barınağındaki YeniAy teknesine geçti. Burada ağ bırakma seremonisine katılan bakanlar, daha sonra üzerinde Rastgele yazılı çelengi denize bıraktı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Gökmen Şireci / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER