21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü -Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Değirmenci: Alzheimer olan kişilerde bellek problemleri ve zihinsel yıkım vardır


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, alzheimer olan kişilerde bellek problemleri ve zihinsel yıkımın söz konusu olduğunu belirtti.
     Değirmenci, yaptığı yazılı açıklamada, alzheimerın tüm ırklarda ve her türlü eğitimsel, ekonomik alt yapıda gelişebildiğini ve hastalığın en sık ortaya çıkış belirtisinin tekrarlayıcı bellek kusurları olduğunu belirtti.
     Alzheimer hastalığının, kişinin geçmişte edindiği bilgileri korurken, yeni öğrenilen bilgileri çabuk unutmasına sebep olduğunu ifade eden Değirmenci, şunları kaydetti:
     Alzheimer olan kişilerde bellek problemleri ve zihinsel yıkım vardır. Hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar, karar vermede güçlük çekme, kelime yetersizliği, düşüncelerini tamamlamada zorlanma gibi sıkıntılar yaşarlar. Zihinsel işlevlerdeki aksaklıklar zamanla hastanın tek başına günlük yaşamını sürdürmesini olanaksızlaştırabilir. Bu durum, hastanın yıkanma, yemek yeme gibi yaşam aktivitelerinin bir başkası tarafından karşılanmasını zorunlu kılar. Kimi hastalarda kişilik ve davranış değişiklikleri de görülebilir. Kişinin çevresine olan ilgisi giderek azalır ve bu kişi sosyal hayattan uzaklaşır, zamanını daha çok evde ve yatağında geçirir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde hastalar evden çıkıp kaybolabilirler. Gece ve gündüzü ayırt edemeyip gece yarısı kalkıp giyinip evden dışarı çıkmak isteyebilirler.
     Alzheimer hastasının bakımına dikkat çeken Değirmenci, 10 yıldan uzun sürebilen ve giderek kötüleşen alzheimer hastası yakınlarının sabırlı, sevecen, anlayışlı ve özverili olmaları gerektiğini belirterek, hasta ile iletişim kurmanın da zor olduğunu, konuşurken basit kelimeler ve kısa cümleler kullanılmasını önerdi.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER