24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı -19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Temiz, mesaj yayımladı


SAMSUN (A.A) - 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Temiz mesajında, 24 Temmuz 1908de, gazetecilerin onurlu direnişi sonucunda kısmen de olsa kalkan sansürün, aradan 104 yıl geçmesine rağmen hala etkin şekilde uygulanmaya çalışıldığını üzüntüyle gördüğünü savundu.
     Yapılan yeni düzenlemelerle basının özgür olmaktan çıktığını, meslektaşlarının haber yazmaktan, eleştiri yapmaktan çekinir hale geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Her iktidar döneminde olduğu üzere günümüzde de mevcut iktidar kendi istediği düzeni kurabilmek adına genelden yerele olacak şekilde yandaş basınını kurarak, muhalif gazetecileri susturmak adına yargısal sansür uygulama yoluna gitmektedir. İktidar bu haliyle eleştirilmeden, yıpratılmadan her istediğine onay veren gazetecilerin kalemiyle maalesef ülkeyi sil baştan dizayn etme gayretindedir. Yeni anayasa ile birlikte özgürlüklerin artırılması yönünde çalışma yapılırken, basın özgürlüğünün sınırlandırılması yönünde öneriler gündeme getirilmesini esefle izliyoruz.
     Temiz, şunları kaydetti:
     Dünya ülkeleri ile yarıştığımız bugünlerde ekonomik açıdan 17nci sırada olmamıza rağmen, basın özgürlüğü noktasında 148inci sıradayız. Yeni hazırlanan yasalarla basın özgürlüğü noktasındaki sıralamamız, üçüncü dünya ülkeleri ile aynı sıralarda yer alacaktır. İktidar bir an önce yanlışlarından vazgeçerek basın özgürlüğünü genişletmelidir. Meslektaşlarımız, düşüncesinden, söylemlerinden ve yazdıklarından yargılanarak cezalandırılmamalıdır. 24 Temmuzun bayram havasında kutlanabilmesi için, sosyal ve ekonomik haklarımızın geri verilerek, basın özgürlüğünde de dünya ülkeleri ile yarışır olmamız gerekmektedir. Bu nedenle bizler 24 Temmuzu bir bayram değil Gazeteciler Günü olarak kutlamaktayız.
     Düşüncenin hür olduğu, eleştirinin makul karşılandığı, haber alma ve verme hakkının en temel haklardan biri olduğunun herkes tarafından benimsendiği bir toplumda, bu mesleği yapanların gerçek değerinin anlaşıldığı 24 Temmuzların, gerçek anlamda bir basın bayramı olarak kutlanabileceğini belirterek tüm meslektaşlarımızın gazeteciler gününü, gazeteciler bayramı olduğunu görmek temennisiyle kutluyoruz.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 24 Temmuz Basın Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER