28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü

28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü


AMASYA (A.A) - Amasya Sağlık İl Müdürü Dr. Ömer Deniz, 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Deniz mesajında, hastalığın ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabildiğini anımsattı.
     Doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle dünya genelinde her yıl milyonlarca kişinin hastalandığını ve yüz binlerce kişinin öldüğünü anımsatan Deniz, şöyle devam etti:
     Viral hepatit, tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden önemli bir hastalıktır. Hepatit C hastalığı birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorununa dönüşebilir. Bu yıl 28 Temmuz olarak ilan edilen Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığımız ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), gün dolayısı ile bu hastalık tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanserine yol açan hepatit hastalığı ile ilgili bilinçlenme çağrısı yapmakta.
     Dünya nüfusunun 3te birinin hepatit virüsüyle enfekte olduğunu kaydeden Deniz, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hepatit B sebebiyle yaşamını yitirdiğini, korunmasız cinsel ilişki, vücut sıvısı ve kanla insandan insana bulaşan Hepatit Bnin, AIDS hastalığı etkeni virüs olan HIVden daha bulaşıcı olduğunu bildirdi.
     Tüm dünyada yaklaşık 2 milyar hepatit B hastası olduğuna işaret eden Deniz, açıklamasına şöyle devam etti:
     Dünyada 350 milyon kişi hepatit C hastası. Türkiyedeki sayılar da benzerdir. Her 20 kişiden biri Hepatit virüsü için taşıyıcı olması nedeni ile önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilebilir. Hepatitten korunma, hastalıkla mücadelede en kolay yoldur. Mücadele için de bilinçlenme, aşı ve farkındalığı artırmak en önemli hususlardandır.
     Deniz, hastalıktan korunmanın, tedaviden maddi ve manevi olarak daha da kolay olduğunu anımsattı.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER