3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü -Sivasta bir grup engelli vatandaş, Vali Zübeyir Kemeleki ziyaret etti -Bazı engelliler, engelli rampası ve asansör bulunmaması dolayısıyla ziyarete katılamadı


SİVAS (A.A) - Sivasta bir grup engelli vatandaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Zübeyir Kemeleki ziyaret etti.
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım ve kentteki engelli derneklerinin temsilcileriyle Atatürk Anıtına çelenk sunan engelliler, daha sonra Vali Zübeyir Kemeleke ziyarette bulundu.
     Vali Kemelek, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün engellilerin sorunlarının ön planda tutulması ve bunlara çözüm bulunması için öngörülmüş bir gün olduğunu belirtti.
     Ülkede yüzde 12 civarında engellinin bulunduğunu Sivasta da benzer oranın olduğunu dile getiren Kemelek, şunları kaydetti:
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sosyal hukuk devleti olmamızın da gereği olarak engellilere yönelik bir çok yeni uygulamalar getirdi. Engellilerimizin temel hak ve imkanlarını çoğaltıcı tedbirler alındı. Ama tabi bunları iyi kullanmak lazım. Başta öğrenim hakkı olmak üzere engelli kardeşlerimizin toplumda daha güçlü konumlarının, daha iyi durumda olmaları için öncelikle eğitimin iyi alınması lazım. Bundan sonra iyi meslek sahibi olmaları gerekiyor. Eğer bir şekilde okul çağını geçmiş, ama bir şey öğrenme imkanı olanlara da değişik kurslar açmak suretiyle onların beceri ve kabiliyetlerini artırma faaliyetleri, gerek Halk Eğitim gerek İŞKUR bünyesinde yapılan çalışmalarla geliştirilebiliyor.
     Kemelek, engellilere tanınan imkanlar ve hakların artarak devam etmesini arzuladığını söyleyerek, Engelsiz bir hayat diliyorum dedi.
    
     -Bazı engelliler, ziyarete katılamadı-
    
     Bu arada, akülü engelli araçlarıyla gelen bazı engelliler, Valilik binasında engelli rampası ve asansör bulunmaması dolayısıyla, ziyarete katılamadı. Bina girişinde bekleyen engelliler, burada karşılaştıkları Vali Kemelekle sohbet etti.
     Bedensel engelli Kubilay Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Valilik binasının engellilere uygun olmadığını savunarak, Ne yazık ki kapıda kaldık. Devlet dairelerinin engellilere uygun olmasını, ulaşım sorununun çözülmesini talep ediyoruz dedi.
     Murat Çetin ise, yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını söyleyerek, Geçtiğimiz günlerde Ankarada kaldırımda rampa olmadığı için bir arkadaşımız çöp aracının altında kalarak öldü. Biz de buraya kadar geldik ama ziyarete katılamıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Valilik binamız birinci derece tarihi sit binası. Korunması gereken bir bina
    
     Ziyarette basın mensuplarının konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Vali Zübeyir Kemelek, Valiliğe bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşlarında engellilere yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, Valilik binamız birinci dereceden tarihi sit binası. Korunması gereken bir bina. Burada her türlü yapıyı yapma imkanı da yoktur diye konuştu.
     Bu konuda, daha önceden araştırmalar yapıldığını ve bu araştırmaların devam ettiğini dile getiren Kemelek, şunları söyledi:
     Buranın tarihi dokusunu bozmayacak, Anıtlar Kurulundan da izin alınarak o şekilde bir çözüm düşünmek gerekiyor. Başka bir bina olsa her türlü yıkım, tamirat, bakımını yapabiliriz. Ama burada bir duvarı dahi değiştirme, bir taşı söküp yerine farklı bir şey yapma imkanı yoktur. Onun için burada yapısal değişiklik yapmak kolay değil. Türkiyede sit alanlarına uygulanan bulunmuş bir çözüm varsa, bu yapıya da zarar vermeyen bir çözüm bulunduysa biz de araştırıyoruz, bulacağız, yapacağız. Ama yoksa kanunları çiğneyemeyiz. Ben de kanun adamıyım.
    
     Muhabir: Serhat Zafer
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER