3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı

3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı -Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abesadze: -Türkiyede birçok üniversiteyle işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğimiz eğitime büyük katkı sağlıyor


ERZURUM (A.A) - Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gia Abesadze, Türkiyede bir çok üniversiteyle işbirliği içerisinde olduklarını belirterek, Bu işbirliğimiz eğitime büyük katkı sağlıyor dedi.
     Atatürk Üniversitesinin öncülüğünde kurulan Avrasya İpekyolu Üniversiteler Birliği (ESRUC) tarafından Kültür ve Gösteri Merkezinde düzenlenen, 3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısında, farklı ülkelerden gelen bilim adamları sunum yaptı.
     Toplantıda, Tiflis Devlet Tıp Üniversitesinin Yeni Projeleri konulu sunum yapan Prof. Dr. Abesadze, üniversite olarak bu yıl yeni bir proje başlattıklarını belirterek, projenin 100den fazla yabancı öğretim üyesinin Tiflis Devlet Tıp Üniversitesinde eğitim vermesini kapsadığını söyledi.
     Söz konusu öğretim üyelerinin, eğitimin yanı sıra rapor da hazırlayacağını vurgulayan Abesadze, Proje kapsamında farklı ülkelerden gelen öğretim üyelerimiz üniversitemizde öğrencilere eğitim veriyor. Kasım ayında da Atatürk Üniversitesinden 5 profesör gelerek, üniversitemizdeki çalışmalara katılacak diye konuştu.
     Prof. Dr. Abesadze, uluslararası düzeyde Halk Sağlığı Fakülteleri Ortak Lisans Eğitimi projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, programın Amerika Birleşik Devletlerinde yürütüleceğini ifade etti.
     Üniversiteler arasındaki işbirliğine de değinen Abesadze, Türkiyede bir çok üniversiteyle işbirliği içerisindeyiz. Bu işbirliğimiz eğitime büyük katkı sağlıyor. Atatürk Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Rize Üniversitesi gibi üniversitelerle işbirliğimiz var. Bunlar artarak devam edecek dedi.
    
     -Kapadokya, dünyanın en büyük kültürel miraslarından biridir-
    
     Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da bulunduğu bölgeyi kalkındırma noktasında etkin bir güce sahip olan üniversitelerin, üstlenmiş oldukları misyonla topluma öncülük eden kurumlar olduğunu anımsatarak, üniversitelerin bilimden sanata, sağlıktan spora hemen her alanda yaptıkları çalışmalarla toplumun, gelişmesi ve ilerlemesine yönelik güçlü bir ivme kazandırdığını söyledi.
     Türkiye ve dünya üniversiteleri arasında yaptığı çalışmalarla, üniversite olma misyonunu layıkıyla yerine getirme çabası içerisinde olan Nevşehir Üniversitesinin de değişen dünya şartlarına hızla adapte olabildiğini belirten Kılıç, Nevşehir yöresini hak ettiği gelişme noktasına taşımak için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
     Nevşehirde bulunan Kapadokyanın dünyada merakla takip edilen ve milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen bir bölge olduğuna dikkati çeken Kılıç, Doğa ve insan elinin eşsiz işbirliğiyle ortaya koyduğu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Perslerin gıptayla güzel atlar ülkesi diye adlandırdığı dünyanın en büyük kültürel miraslarından biri Kapadokyadır diye konuştu.
     Prof. Dr. Kılıç, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Kapadokya bölgesiyle ilgili yapılan araştırmaları ve kültürel miras değerlerini ülke genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtmak, bu amaca yönelik periyodik ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlemek ve enstitülerle işbirliği yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek amacıyla Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezinin (NEVKAM) kurulduğunu söyledi.
     Araştırma merkezinin, Kapadokya bölgesi eserleriyle ilgili fotoğraf, film ve videoları arşivlemek, planlar, kesitler, gravür ve fotoğraflar eşliğinde yayınlar hazırlamak, bunu bilim dünyasının ve turizm sektörünün bilgisine sunmak gibi faaliyetleri olduğunu anlatan Kılıç, NEVKAMın araştırmalarına göre, Kapadokya bölgesinde bugüne kadar 100den fazla sinema filmi, 200den fazla tanıtım filmi ve belgesel çekilmiştir. Bu sinema filmleri, tanıtım filmleri, belgeseller ve sözlü tarih araştırmaları NEVKAM Kütüphanesinde arşivlenmektedir dedi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER