3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman

3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi -Mersin Valisi Güzeloğlu: Öncelikli hedef Akdenizde barış -Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut: -Akdenizin tarihi derinliğinden ve yüksek kültüründen aldığımı


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi başladı.
     Mersin HiltonSA Balo Salonununda düzenlenen kongrede konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu kongrenin Mersin ve Türkiye için önemine dikkati çekti.
     Ticaret denilen kavramın güveni içeren, ama kuralları da gerektiren bir olgu olduğunu belirten Güzeloğlu, Türkiyenin 2023te dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedeflediğini belirtti.
     Vali Güzeloğlu, Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat, 1.5 trilyon dış ticaret gerçekleştirmek. Bu büyüklüğe yol alırken komşularımızla ve Akdeniz özelindeki kıyı ülkelerle ilişkileri de çoğaltmak durumundayız. Turizmin de bu yıl tema olarak seçilip öne çıkması da son derece doğru ve haklı bir tespittir. Öncelikli hedef Akdenizde barış diye konuştu.
    
     -Birbirimizin rakibi olmamalıyız
    
     Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut da, büyük bir aile olan Akdenizin değişim ve gelişimin adı olduğunu belirterek, Her şeyin değiştiği Akdenizde değişmeyen tek şey hala ticaretin, medeniyetin, zenginliğin ve evrensel insanlık değerlerinin merkezi olmasıdır. Bazı sıkıntılarımız, sorunlarımız var. Ancak bugün bölgemizde yaşadığımız siyasal, sosyal ve ekonomik sıkıntıların tamamı geçici. Akdenizin tarihi derinliğinden ve yüksek kültüründen aldığımız destekle bu sorunları aşacak güçteyiz dedi.
     Yeterince bir araya gelememelerini ve ortak hareket etmemelerini eleştiren Aşut, şunları kaydetti:
     Et ve tırnak gibi olup ortaklıklar kurmalıyız. Birbirimizin rakibi olmamalıyız. Bizim rakibimiz Çindir, Hindistan, Amerika ve Asyadır. Birbirimizden ne kazanırız mantığını bir kenara bırakmalıyız. Ortak hareket ederek, Akdeniz ailesi olarak dünya ticaretinden daha fazla payı nasıl alırız demeliyiz. Sosyal, siyasal ve kültürel, ekonomik açıdan her zaman dayanışma içinde olup projeler üretmeliyiz. Birlikten kuvvet doğduğunu unutmamalıyız. İzmirde temeli atılıp Mersinde devam eden bu kongrenin Akdenizin birlikteliğini artıracağı inancındayım.
     Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise, Akdenizde dostluğu ve huzuru kalıcı kılmak, yeni işbirlikleriyle güçlü ekonomiler yaratmak gerektiğine dikkati çekerek, Ekonomide rekabet koşullarının ağırlaştığı bir dünyadayız. Bunun için güç birliğine ihtiyacımız var. Dünya deniz ticaretinin yüzde 30unun gerçekleştiği zengin doğal kaynakları ve ticaret yollarıyla tüm Avrupa ve dünyayı besleyen bu coğrafyanın tüm potansiyelinin değerlendirilmesi en büyük arzu. Bu kongrenin yeni ortaklıkları vesile olmasını diliyorum dedi.
     İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
     Binlerce yıllık ticaretin merkezi olan Akdenizde ticareti günümüzde tekrar canlandırmak, tekrar bu bölgede ticareti, dostluğu ve turizmi geliştirmek için ne yaparız diye düşünürken böyle bir organizasyon ortaya çıktı. Akdeniz gerçekten medeniyetlerin ve kültürlerin buluştuğu, dünyanın en eski ticaret alanı. Akdenizin ortak lisanı var. Ticaret lisanı.
     Konuşmasında rezidans gemisinin de gelecek yıl 2 gün Mersinde kalacağı müjdesini veren Demirtaş, Akdenizin barış denizi olmasını istiyorum. Turizmin yükseldiği bölge olacak Akdeniz dedi.
    
     -İskenderiye Ticaret Odası Başkanı El Vakil-
    
     İskenderiye Ticaret Odası ve Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmet El Vakil de yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
     Bizim amacımız Türk şirketleri için Afrikaya bir rota çizmek, sonra Avrupaya getirmek, Mısır şirketleri için de Orta Asyaya taşımaktır. Lojistikle birlikte sanayi bölgeleriyle birlikte çalışıyoruz. Mersin sanayi bölgesiyle çalıştığımız gibi ticaret, sanayi, ulaşım ve lojistik konularında fırsatlar yaratıyoruz. Bu fırsatlar yalnızca Mısıra hizmet etmiyor. Bu bölgede 1.6 milyar tüketicinin çıkarına hizmet ediyor. Bizim ürünlerimizin yüzde 50-si Türkiye ve Akdenizden gelmekte ve bu bir kazan kazan durumu yaratmaktadır. Türk şirketleri zaten Mısırda bulunuyor. Bizim 200den fazla Türk şirketiyle ortaklıklarımız var ve bu şirketler de Mısıra yatırım yapmakta. Ancak şu anda yeni ortaya koyduğumuz yaklaşımla daha fazla Türk şirketi bundan faydalanacak.
     Mısırdaki geçiş döneminin geçici olduğunu belirten El Vakil, 2 hafta içinde yapılacak seçimlerle birlikte bu bir sona ulaşmak durumundadır. Türkiyenin yıllar önce geçirdiği demokratikleşme sürecinin aynısını Mısır geçirmekte. Avrupa da bu dönemi yaşamıştır. Bizler de bu süreci sonlandırmak için çaba göstermekteyiz dedi.
     Mısır sizin Afrikaya açılan kapınız olacaktır diyen Vakil, bunun yanı sıra AB ile küresel köprüler isimli yeni bir projeye başladıklarını, bu proje ile Türk, Avrupalı ve Mısırlı şirketlerin iki taraflı ortaklıklar kuracaklarını kaydetti.
     Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi ile Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi arasında iyi niyet protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Nurdan Mısırlıoğlu Toros/Süleyman Tıraş
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER