3Min Çorludaki üretim tesisinin temeli atıldı

3Min Çorludaki üretim tesisinin temeli atıldı -Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: (2) -Avrupa Birliği Komisyonu raporuna göre, Avrupada önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 binden fazla şirket kapanacak -Bunun temel nedeni ekonomik d


TEKİRDAĞ (A.A) - Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği Komisyonu raporuna göre, Avrupada gelecek 10 yılda 1 milyon 600 binden fazla şirketin kapanacağını belirterek, Bunun temel nedeni ekonomik değil, Avrupalının işini devredeceği 2. ve 3. jenerasyonunun, gençlerinin olmayışıdır. İşte Türkiyenin avantajı bu dedi.
     İnovasyon şirketi 3Min Çorlu Avrupa Serbest Bölgesinde inşasına başlanacak üretim tesisinin temel atma töreninde konuşan Çağlayan, cari açığın Türkiyenin kaderi olmadığını, Türkiyenin, bu yıl görüldüğü gibi cari açığın üstesinden çok rahat gelebilecek bir ekonomik yapıya ve anlayışa sahip olduğunu söyledi.
     Geçen yılın 9 ayında 61 milyar dolar civarında olan cari açığın, bu yılın 9 ayında ise 21,3 milyar dolar azaldığını hatırlatan Çağlayan, Cari açığın azalmasının nedeni genelde hep ithalat olarak bilinirdi. Ama Türkiye bu yıl bir ilki gerçekleştiriyor. 21,3 milyar dolarlık cari açığın azalmasının temel nedeni, 15,7 milyar dolar ihracat artışından sağlanmıştır. Türkiye bu konuyu çözecek kabiliyetini göstermiştir diye konuştu.
     3Min Türkiyede Ar-Ge merkezini kurması konusunda bir fikir birliğine gelindiğini aktaran Çağlayan, Türkiyenin bugün dünyanın en iddialı Ar-Ge teşvik yasasına sahip olduğunu, böyle bir ortamda uluslararası ve ulusal, 100ün üzerinde şirketin Ar-Ge merkezlerini Türkiyede kurarak binlerce insanı istihdam etmeye başladıklarını ifade etti.
     3Min bu yatırımı hatır için yapmadığını dile getiren Çağlayan, Önemli bir pazara, önemli bir Huba geldiklerini biliyorlar. Dünya toplam ithalatının neredeyse yarıya yakını olan 10 trilyon dolarlık alım bu coğrafyada gerçekleştiriliyor. Bu coğrafyada üretime, ihracata, dağıtıma hakim olmak isteyenler burada yerlerini alıyor ifadelerini kullandı.
    
     -Avrupada önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 binden fazla şirket kapanacak-
    
     Yabancı sermayenin Türkiyeye bu kadar gelmesinin tesadüfi olmadığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
     1923-2003 arasında ülkemize gelen toplam doğrudan yabancı yatırımlar sadece 14,5 milyar dolardı. 2003ten 2011 yılı sonu itibariyle gelen toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımları 120 milyar dolara çıktı. Yani 80 senede gelenin 8 katından fazlası son 8 yılda geldi. Türkiyeye gelenler ülkenin 75 milyon nüfusu ve 29 yaş ortalamasına geliyor. Gelen 120 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının yüzde 70i Avrupa kaynaklıdır.
     Avrupanın Türkiyeye yatırım yapmasının temel nedeni Türkiyedeki genç ve nitelikli iş gücüdür. Çünkü Türkiye önemli bir iş gücü arzını sunan bir ülkedir. Bugün Avrupada yaş ortalaması 45 ila 47 oldu. Avrupada önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 binden fazla şirket kapanacak. Avrupa Birliği Komisyonunun raporu bu. 1 milyon 600 bin şirketin kapanmasının temel nedeni ekonomik değil, Avrupalının işini devredeceği 2. ve 3. jenerasyonunun, gençlerinin olmayışıdır. İşte Türkiyenin avantajı bu. Sayın Başbakan zaman zaman 3 çocuk diye boşuna söylemiyor. Türkiyenin de şu anda en önemli güçlerinden biri genç nüfusu.
    
     -Türkiyede 31 bin yabancı sermayeli şirket var-
    
     Bu noktada önemli olanın iş gücü arzını sürekli kılmak olduğunu vurgulayan Çağlayan, Yoksa Avrupalının derdi değil kendi evinin bulunduğu yerden çıkıp da başka ülkelere gitmek. Bugün nüfusu her yıl 1 milyon artan bir ülkeyiz. Her yıl 700 bin gencimiz iş gücü piyasasına giriyor. Her yıl 700 bine yakın gencimiz üniversitelerden mezun oluyor. Bugün Türkiyede öyle bir iç tüketim yapısı var ki, 75 milyonluk Türkiyede 66 milyondan fazla cep telefonu abonesi, 40 milyondan fazla internet kullanıcısı var. Bugün ülkemizde 2 milyondan fazla işletme var. Bunun 31 bini yabancı sermayeli şirketlerdir. Her yıl ülkemizde 50 bin şirket kurulmaktadır. Bunlar Türkiyenin gerçek dinamiklerini gösteriyor şeklinde konuştu.
     Çağlayan, 3Min Türkiyedeki yatırımlarının çok daha fazla artacağını ümit ettiğini dile getirerek, Bana göre, İngilizce anlamını dışında 3Min Türkçe olarak birinci anlamı marifet, ikinci anlamı mükemmellik, üçüncü anlamı da maşallahtır benzetmesi yaptı.
     Çağlayan, söz konusu yatırımın kısa sürede tamamlanması yönündeki temennisini ve tesisin açılışını da birlikte yapma arzusunu da dile getirdi.
     Konuşma sonunda Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Bakan Çağlayana 1 milyon dolarlık yatırımı sembolize eden bir çek takdim etti.
     Törende, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 3M Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin, 3M Türkiye Müdürü Andrei Holbanın yanı sıra çok sayıda davetli de hazır bulundu.
     (Bİtti)
    
     Muhabir: Mücahid Eker
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber 3Min Çorludaki üretim tesisinin temeli atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER