Ömer Sarı - Ali Kan-
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Halil
Avcı Duyma Engeliler Merkezi'nde 500 çocuğun
ameliyatla biyonik
kulak takılmasının ardından verilen eğitimle önce ''anne'' demeyi ardından da konuşmayı öğrendi.
ÇÜ
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Duyma Engelliler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ülkü Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Adana ve
bölge illerden gelen işitme engellilere
hizmet veren merkezin, 1997 yılında kurulduğunu 2000 yılından itibaren de
biyonik kulak ameliyatlarına başlandığını söyledi.
İşitme kaybı olan bir çocuğa 6 aylıkken işitme cihazı takılabildiğini vurgulayan Tuncer, ''
Cihaz takıldıktan sonra eğitimcilerimiz hem aileleri hem de bebeği eğitiyor. Bir yaşına kadar çocukta istenilen gelişme yoksa biyonik kulak ameliyatını yapmaya karar veriyoruz. Biyonik kulak cihazı, işitme cihazından fayda göremeyen ileri derecede işitme sorunu olanlara ameliyatla takılıyor. Maliyeti 20 bin dolar olan bu cihazın ödemesini
Sağlık Bakanlığı yapıyor. 4 yaşına kadar devlet bu cihazın takılmasına
destek veriyor'' dedi.
Biyonik kulağın en fazla 4 yaşına kadar takılabildiğini anlatan Tuncer, ''Ses alındığında beynin işitme merkezinde gelişiyor. Hiç ses alınmadığında 5 yaşından sonra beyinde hiç gelişme olmuyor. Çocuğa 5 yaşından sonra bu cihazı taksanız da duymuyor artık'' dedi.
Biyonik kulağın iç parçasının ameliyatla iç kulağa yerleştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, ''Ameliyattan sonra dış tarafını takıyoruz.
Çocuklar ilk defa duydukları sesin ne olduğunu bilemiyor. Nasıl yeni doğan bir bebek 9 ay sonra anne-
baba diyorsa bizim cihaz taktığımız çocuklar yavaş yavaş ''anne'' demeye başlıyor. İlk defa bir ses duyuyorlar ve bu seslerin ne olduğunu eğitimci arkadaşlarımız öğretiyor'' diye konuştu.
Merkezlerinde 2000 yılından bu yana yaklaşık 500 çocuğun ameliyat edildiği ve konuşma yeteneği kazanmaları için de eğitim verildiğini anlatan Tuncer, ''Ameliyat sonrası işittikleri sesleri yorumlayıp ardından da konuşmayı öğretiyoruz.amacımız çocuklarımızı okul öncesinde eğitip zamanı geldiğinde yaşıtlarıyla birlikte okula göndermek'' diye konuştu.
10 yıl önce ameliyat ettikleri çocukların şu an ilk
öğretim ve lise çağında olduğunu ifade eden Tuncer, ''Çocuklarımız arkadaşlarının söylediklerini duyuyor ve rahat bir şekilde konuşuyorlar. Derslerde de çok başarılılar'' dedi.
-İşaret diliyle konuşmak zorunda kalmayacaklar-
Yeni doğan bir bebeğin artık doğumundan bir gün sonra duyup duymadığının anlaşıldığını ve
işitme kaybının derecesinin tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ülkü Tuncer, şöyle devam etti:
''Geçmişte işitme testi yaygın değildi. Bir çoçuk 3 yaşına kadar konuşamayınca, duymadığı fark edilirdi. 5 yaşına geldiğinde hala konuşmuyorsa yapılacak birşey kalmazdı. Hayatının sonuna kadar işaret lisanıyla konuşmak zorunda kalırdı. Artık bir çocuğun duyup duymadığı rahat bir şekilde tespit ediliyor. Bütün hastanelerde işitme testi zorunlu. İşitme kaybı olan çocuklarımıza taktığımız biyonik kulak sayesinde rahat bir şekilde duyuyor ve konuşuyorlar. Çocuklarımız yaşamları boyunca işaret diliyle konuşmak zorunda kalmıyor.''
-''Seslendiğimde çocuğum dönüp bakmıyordu''
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 4 yaşındayken ameliyatla biyonik kulak takılan meslek lisesi öğrencisi Hatice
Öztürk'ün (15) annesi Sare Öztürk (42), ''4 yaşında ameliyat olan çocuğum ilk ''anne'' dediğinde dünyalar benim oldu'' dedi.
Hatice'nin kendisinin ilk çocuğu olduğunu, başka çocuklar 'anne' derken kendi çocuğundan bu sözü duyamadığı için çok acı çektiğini anlatan Öztürk, ''Her zaman dua ediyordum. Sadece kendisini ifade edebilsin istiyordum. Ameliyattan sonra bütün sıkıntılarımız bitti. Şu an çok iyi konuşuyor'' dedi.
Anadolu Lisesi öğrencisi Mehtap
Arslan'ın annesi Döndü Arslan (35) ise kızının 4 yaşında ameliyat olduğunu belirterek öncesinde çocuğunu çağırdığında dönüp bakmadığını belirtti. Arslan, ''Çocuğumun hiç tepki vermemesi beni çok üzüyordu. 4 yaşında olduğu ameliyat sonrası çağırdığımda duymaya başladı. Eğitimle beraber çok güzel seviyeye geldik. Şimdi oturup güzel güzel sohbet ediyoruz'' diye konuştu.
(SAR-KAN-ERS)04.10.2011 10:12:29