4. HETEX ve Spor Turkey fuarları

4. HETEX ve Spor Turkey fuarları -4. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı ile bu yıl ilk kez düzenlenen Spor Turizmi Fuarı kapılarını açtı -Antalya Valisi Altıparmak: -Antalya, spor ve sağlık turizmi için ideal bir yer


ANTALYA (A.A) - 4. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı (HETEX) ve Spor Turizmi Fuarı (Spor Turkey) başladı.
     Anfaş EXPO Centerdaki fuarların açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalyanın sağlık ve spor turizmi konusunda önemli bir potansiyeli olduğunu kaydetti.
     Her yıl bin 200e yakın futbol takımının kamp yapmak için Antalyayı tercih ettiğini anlatan Vali Altıparmak, ayrıca kentte onlarca dünya ve Avrupa şampiyonası düzenlendiğini hatırlattı. Altıparmak, Antalyada 14 stadyum, 200 tenis kortu bulunduğunu, ayrıca hastanelerde de 5 bin yatak olduğunu söyledi.
     Vali Altıparmak, Bütün bunları bir arada değerlendirdiğiniz zaman Antalya, spor ve sağlık turizmi için ideal bir yer dedi.
    
     -Spor tesisleri için destek istedi-
    
     Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiyede 1 milyar dolara yakın bir sağlık turizmi pastası oluştuğuna işaret etti. Sağlık turizminde İstanbulun birinci, Antalyanın ise ikinci sırada yer aldığını belirten Akaydın, yetişmiş başarılı sağlık personelinin elde edilen başarıda önemli rolü olduğunu vurguladı. Akaydın ayrıca, Türkiyenin coğrafyası, kaliteli 5 yıldızlı tesisleri ve ikliminin de sağlık turizminin gelişmesinde etkili olduğunu söyledi.
     Akaydın, var olan turistik tesislere kamu tarafından kurulacak spor tesisleri ile de destek vermek gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
     5 yıldızlı tesislerin spor tesisleri yeterli ama kamunun spor tesisleri yetersizdir. 11 ay önce Antalyada Spor Bakanımız bu sene içinde 5 önemli spor tesisinin temelini atacağının sözünü verdi. Stadyum, kapalı yüzme havuzu gibi... Ancak şu ana kadar bunların hiçbirisinin temeli atılmadı. Sayın Bakanın sözünün yerine gelmesine bir ay kaldı. Bekliyoruz.
    
     -Eğilim ve beklentiler değişiyor-
    
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, dünyada eğilim ve beklentilerin artık değiştiğini, ülkelerin turizm faaliyetlerinde artık bu değişiklikleri göz önünde bulundurması gerektiğini bildirdi.
     Türkiyede bu beklentilere uygun ürünler sunmak üzere çalıştıklarını belirten Yazar, özellikle alternatif turizm alanında yürütülen çalışmalara işaret etti. İbrahim Yazar, alternatif turizm ile Antalyada turizm sezonunun uzatılmasının da mümkün olacağını kaydetti.
    
     -Jeotermal potansiyel kullanılmıyor-
    
     Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, 1997 yılında kurulan birliğe 90 belediyenin üye olduğunu anlattı. Jeotermal konusunda belediyeleri bilinçlenmeyi ve yatırımlar konusunda altyapı oluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Bahçeci, bugüne kadar önemli faaliyetlere imza attıklarını bildirdi.
     Bahçeci, jeotermal yatırımların illere gelebilmesi için altyapı hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, Jeotermal potansiyel olarak Türkiye, dünyada yedinci, Avrupada birinci sırada. Ama bu kaynakları istihdam ve ekonomiye kazandırmada aynı tabloyu göremiyoruz. Termal önemli. Enerji, tarım, turizm, sağlık boyutu var. Ama istihdam ve ekonomi açısından sağlık turizmi en önemlisi dedi.
     Türkiyedeki nüfusun yıllar içinde yaşlandığına değinen Bahçeci, bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılamanın gelecek yıllarda önem kazanacağına işaret etti. Türk insanının gelir düzeyinin yükselmesiyle ihtiyaçlarının da değiştiğini belirten Bahçeci, Türkiyede artık orta sınıftaki insanların 5 yıldızlı tesislerde rahatça tatil yapabildiğini anlattı.
    
     -Termal, yaşlı ve engelli turizmi-
    
     Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın, son 10 yılda Türkiyedeki Sağlıkta Dönüşüm Programı ile önemli adımlar atıldığını kaydetti. Yapılan çalışmalar sayesinde başta bölge ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerden de Türkiyeye tedavi amaçlı hastaların geldiğini vurgulayan Aydın, bunun Türkiyedeki sağlık sisteminin ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.
     Bakanlık olarak sağlık turizmine büyük önem verdiklerine işaret eden Aydın, bunun Türkiyedeki sağlık hizmetlerinin gelişmişliğinin göstergesi olduğuna değindi. Dursun Aydın, hava ambulansları konusunda Türkiyede son yıllarda yapılan çalışmaları hatırlatarak, şöyle konuştu:
     Türkiyede sağlık turizmi denince sadece hastaların Türkiyede tedavi olmalarını anlamıyoruz. Bunun kadar önemli olan termal turizm de var. Şu anda buz dağının altı orasıdır. Yaşlı ve engelli turizmi denilen konu da önemlidir. Özellikle Antalya için çok daha önem arz eden bir branşımızdır. Mükemmel sağlık hizmetlerimizden kendi vatandaşlarımız kadar tüm insanlığın da faydalanmasının önünü açıyoruz. Bu hizmetin paralelinde Türkiyeye ciddi bir döviz girdisi sağlanacak ve bu alan önemli bir sektör haline gelecektir. Antalya için de önemli konulardan birisi turizmin 12 aya yayılmasıdır. Sağlık turizmi ile 12 aya yayarsak, o zaman Antalya ve Türkiyenin kalkınması da sağlanacaktır.
    
     -Amaç yurt dışından kulüplerin Antalyaya gelmesi-
    
     Anfaş Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, HETEX Fuarında sağlık ve medikal turizm alanında uluslararası ün yapmış firmaların ağırlandığını kaydetti. Türkiyede ilk kez düzenlenen Spor Turizmi Fuarı ile de yurt dışından kulüplerin ülkede daha fazla kamp yapmasının amaçlandığını anlatan Çalık, Turizm gelirlerini artırmak için turizm alanlarını çeşitlendirmek ve kış aylarını pazara sunabilmek için çalışılmaktadır. Organizasyonumuz bu çalışmaya hizmet etmektedir dedi.
     Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı 4 pehlivan fuarların açılış seremonisinde gösteri maçı yaptı.
     Türkiyenin yanı sıra 25 ülkeden sağlık ve spor turizmi temsilcileri, doktor ve sigorta şirketleri, acenteler, klinik sahipleri ve dernek başkanlarının katılımcı olarak yer alacağı fuarlar, 3 Kasımda sona erecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 4. HETEX ve Spor Turkey fuarları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER