4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı

4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı -Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Başekonomisti Kara: 2010 yılının sonlarından itibaren, 2011 yılında net ihracatın büyümeye katkısında ciddi anlamda bir artış old


KOCAELİ (A.A) - Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Başekonomisti Doç. Dr. Ali Hakan Kara, 2010 yılının sonlarından itibaren, 2011 yılında net ihracatın büyümeye katkısında ciddi anlamda bir artış oldu dedi.
     Kara, Kocaeli Üniversitesi, İngiltereden University of Westminster, Çek Cumhuriyetinden Silesian University in Opava ve Ostrava Teknik Üniversitesi ile İtalyadan IRES Piemonte Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezinde birlikte düzenlediği 4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansında para politikasının esnekliği üzerine sunum yaptı.
     Dünyada küresel kriz sonrası değişen dinamiklere değinen Kara, küresel kriz sonrası para politikalarının daha esnek bir çerçeveye doğru yöneldiğini bildirdi.
     Türkiyede de Merkez Bankası olarak enflasyon hedeflemesinin finansal istikrarı da ekleyerek biraz daha esnek bir çerçeveye getirdiklerini ifade eden Kara, Bu çerçevenin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için daha uygun olduğunu savunduk. 2010 yılının sonlarından itibaren Merkez Bankasının bu doğrultuda uyguladığı politikalar, ekonomiyi sağlıklı bir şekilde dengelemede çok etkili oldu ve Türkiye ilk defa kriz olmadan cari açığını düzeltme noktasına doğru getirdi şeklinde konuştu.
     Kara, 2010 yılının sonundan itibaren yeni politikalar tasarlamaya başladıklarını dile getirerek, şunlar kaydetti:
     Bu politikaların temel prensibi şuydu, öncelikle para politikası finansal istikrarı da destekleyici bir amaç olarak gözetecek. Bu çerçevede çeşitli enstrümanlar tasarladık. Bu enstrümanların bazıları Türkiyeye özgü. Rezerv opsiyon katsayısı, faiz koridoru... Bunlar Türkiyeye özgü araçlardır. Bunları tasarlayıp uygulamaya koyduk. 2010 yılının sonlarından itibaren, 2011 yılında net ihracatın büyümeye katkısında ciddi anlamda bir artış oldu. Talepte bir yavaşlama oldu ama toplamda ekonomi makul bir oranda büyümeye devam etti. Enflasyon biraz yükseldi ama enflasyon beklentileri şu anda hali hazırda kontrol altında.
    
     -Esneklik kavramı-
    
     KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Fettahoğlu da konferansın bu yıl ki konusunun esneklik kavramı olduğunu anlatarak, bu kavramın geniş bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.
     Esnekliğin aslında olumlu bir kavram olduğunu ancak kullanıldığı yer ve zaman bakımından rizikolar ve bunun sonucunda olumsuzlukları da beraberinde getirebileceğine işaret eden Fettahoğlu, şöyle konuştu:
     Bugün yaşanan küreselleşme süreciyle bir türlü kontrol altına alınamayan kriz de yaygınlaşmaktadır. Bu durumda esneklik, sosyal ve ekonomik yaşamda neler taşıyor- sorusunun yanıtı sanıyorum bu günkü konferansın ana teması olacaktır. Her alanda var olan ana gövdeyi koruyarak toplumsal ve ekonomik alanda esnemeler yapılabilir. Ancak esneklikte dikkat edilmesi gereken nokta, bu küreselleşme ve kriz ortamında ana gövdenin korunmasıdır. Gövde tahrip olur, dayanamaz, çok esnerse toplum ve ekonomi zarar görür. Ayrıca çok fazla esnemek de sağlam ve güçlü bir gövdenin oluşmasını engeller.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER