4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar

4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu -Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde görevli Dr. Gergin: -Asker bölgede ne kadar çok hakimse, arazide arama, tarama, pusu çalışmalarını yürütürse hedef olmuyor, bilakis teröristin


ANTALYA (A.A) - Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde görevli Dr. Nadir Gergin, Asker bölgede ne kadar çok hakimse, arazide arama, tarama, pusu çalışmalarını yürütürse hedef olmuyor, bilakis teröristin eylemselliği ve güvenlik güçlerinin şehit verme riski düşüyor. Askerin bölgede hakimiyeti arttıkça, terörist saklanmayı tercih ediyor dedi.
     Nadir Gergin, Antalyada devam eden 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumunda PKK/KCK terör örgütünün Türk güvenlik güçlerine saldırı taktikleri konusunda Dr. Hacı Duru ile yaptıkları analiz raporu hakkında bilgi verdi.
     Türkiyede 5 Eylül 2006 ile 24 Temmuz 2007 tarihleri arasında 31 ilde 895 olay yaşandığını, bu olaylar üzerinden analizler gerçekleştirdiklerini bildiren Gergin, teröristlerin olaylara karşı etkinliklerini değerlendirdiklerini söyledi.
     Analiz kapsamındaki birinci tezlerinin, PKKnın güvenlik kuvvetlerine yönelik yapılan operasyonlarda öldürülen teröristlerin öcünü almak için sonraki günlerde misilleme eylemi yaparak şehit verdirme riski olduğunu anlatan Gergin, bu tezlerinin doğru çıktığını, PKKnın terörist öldürüldükten sonraki günlerde eylemlerini gerçekleştirme ve şehit kayıplarına neden olma riskinin yüksek olduğunu, bu olasılığın ise gün geçtikçe azaldığını belirlediklerini kaydetti.
     İkinci olarak operasyonda öldürülen teröriste misilleme için eylemin aynı bölgede mi yoksa farklı bölgelerde mi gerçekleştiği yönünde araştırma yaptıklarını ifade eden Gergin, Şırnakta öldürülen teröristin öcü yine orada mı alınıyor, yoksa başka bir bölgede mi alınıyor diye araştırdık. Burada ise öldürülen teröriste misille olayının teröristin öldürüldüğü alanda değil, farklı bölgede de yapılabildiğini gördük diye konuştu.
     PKKnın yapılanması hakkında bilgi veren Gergin, PKKnın Kürdistan olarak tanımladığı Doğu ve Güneydoğu Anadoluda kendine 6 saha belirlediğini, bu bölgelerde faaliyetlerini gerçekleştirdiğini bildirdi. Her sahanın kendi komutası, lideri bulunduğunu anlatan Gergin, faaliyetlerinin de liderleri tarafından belirlendiğini ifade etti.
     Araştırmaları kapsamında bölgedeki teröristlerin hareketliliğinin askerin şehit vermesini etkileyip etkilemediğini incelediklerini kaydeden Gergin, teröristlerin bölgedeki hareketliliğinin, güvenlik güçlerinin şehit verme riskini artırdığına dikkat çekti.
     Ayrıca bölgede askeri hareketliliğin şehit verme riskini artırıp artırmadığını da değerlendirdiklerini dile getiren Gergin, Asker bölgede ne kadar hareketliyse hedef olur beklentimiz vardı, ama böyle çıkmadı. Asker bölgede ne kadar çok hakimse, arazide arama, tarama, pusu çalışmalarını yürütürse hedef olmuyor, bilakis teröristin eylemselliği ve güvenlik güçlerinin şehit verme riski düşüyor. Askerin bölgede hakimiyeti arttıkça, terörist saklanmayı tercih ediyor diye konuştu.
     Terör eylemlerinin mart ayında hareketlenmeye başladığını, hareketliliğin aralık ayına kadar devam ettiğini söyleyen Gergin, aralık ayından sonra ise teröristlerin mağaralara, sığınaklara geçtiğini, eylemlerini en düşük düzeyde gerçekleştirdiklerini ifade etti.
     Örgütün kendi bölgesi olarak adlandırdığı orta saha ve botan sahalarında güvenlik güçlerinin şehit verme olasılığının diğer bölgeler olarak gösterdikleri Serhat ve Amanostan daha yüksek olduğunu kaydeden Gergin, bunun sebebini orta saha ve botan sahalarında terörist hareketliliğinin daha yüksek olması, askerin bu bölgedeki hareketliliğinin düşük olmasına bağladıklarını bildirdi.
     Analiz çalışmasına göre, terörist öldürüldükten sonraki ilk günlerde orta saha ve botan sahada güvenlik kuvvetlerinin kendilerine yönelik eylemlere karşı daha dikkatli ve hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayan Gergin, bu bölgelerde çevre güvenliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER