5. Uluslararası Türkçenin Eğitimi

5. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayı -MEÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın: -Günümüzde dünyada en çok konuşulan ilk 10 dil arasında yer alan Türkçe, Avrupada da en yaygın göçmen dilidir


MERSİN (A.A) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Türkçenin, günümüzde dünyada en çok konuşulan ilk 10 dil arasında yer aldığını ve Avrupada da en yaygın göçmen dili olduğunu bildirdi.
     MEÜden yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Aydın, MEÜ Yerleşkesindeki Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Türkçenin Eğitimi-Öğretimi Kurultayının açılışında, yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası alanda daha çok kullanılmaya başlayan Türkçenin, eğitim-öğretiminde de aynı ölçüde önem kazandığını belirtti.
     Ev sahipliği yaptıkları bilimsel toplantının, gelişen ve daha çok kişi tarafından öğrenilmek istenen Türkçenin eğitimi ve öğretimi çalışmalarına üst düzeyde katkı yapacağına inandığını vurgulayan Aydın, Günümüzde dünyada en çok konuşulan ilk 10 dil arasında yer alan Türkçe, Avrupada da en yaygın göçmen dilidir. Türkçe aynı zamanda internette ve elektronik ortamda pek çok veri tabanının tanıdığı ve yazım desteği verilen bir dil haline gelmiştir dedi.
     Rektör Yardımcısı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aksan da, Türkçenin, önemi artan, gittikçe daha fazla tanınan bir dil olmaya başladığını bildirdi.
     Böyle bir dilin eğitim-öğretimin de, en az diğer çalışmalar kadar ciddiye alınacak bir alan olduğuna işaret eden Aksan, ev sahipliği yaptıkları kurultayın kuramdan uygulamaya bilginin aktarılacağı, sadece bilimsel sunuların değil, atölye çalışmaları ve etkinliklerin de olacağı bir kurultay olacağını kaydetti.
     Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Demir ise, Türkçenin öğretimi konusunun Türkçe konuşan 220 milyon kişiyi ve bunlarla ilişki içinde olan insanları, diğer dilleri ve kültürleri ilgilendirdiğini ifade etti.
     Türkçenin eğitim-öğretiminin, sadece bir bilimin sorumluluğunda ve tekelinde yürütülebilecek bir alan olmadığınını vurgulayan Demir, Türkçenin eğitim-öğretiminin, dil bilimcilerin, eğitim bilimcilerin, teorisyenlerin ve pratisyenlerin çalışmalarında işbirliğini gerektirdiğini bildirdi.
     Açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün Edebiyat Öğretimi ve Okur Yetiştirme Sorunu konulu konferans verdi.
     Yarın sona erecek kurultayın açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özdemir ile TÖMER Başkanı Engin Uzun da katıldı.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber 5. Uluslararası Türkçenin Eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER