Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Ana
Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şirzat Çoğalgil,
kemik erimesinin, minyon tipli ve sarışın kadınlarda genetik faktörlere bağlı olarak daha fazla görüldüğünü söyledi.
Bolu Belediyesi
Nikah Salonu'nda, AİBÜ'nün ''5000
Kadına Kemik Okulu
Projesi'' kapsamında
seminer düzenlendi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Çoğalgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının Bolu'da yaşayan kadınların tamamına ulaşarak, kemik testi yapmak olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Çoğalgil, proje ile ilk etapta 5 bin kadının kemik erimesi ve kemik sağlığı konusunda bilgilendirilmesini ve kemik erimesi riski olan kadınların tespit edilerek gerekli
tedavilerinin yapılmasını hedeflediklerini söyledi.
Kemik erimesinin kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çoğalgil, ''Kemik erimesi 40 yaşlarındaki kadınlarda adet kesilme dönemlerinde fazla oluyor. Kemik erimesini önlemek için çocuğun doğduğu günden itibaren çok iyi beslenmesi gerekiyor. Özellikle süt ve süt ürünleri açısından iyi beslenmeli. Çocuğu da besleyecek kişi anne olacağı için annelerin çok bilinçli olması gerek.
Anneyi eğitirsek gelecek kuşaklarımızda çok daha sağlıklı bir
toplum elde ederiz'' diye konuştu.
Prof. Dr. Çoğalgil, kemik erimesinde bazı risk faktörleri bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Minyon tipli ve sarışın kadınlarda, genetik faktörlere bağlı olarak kemik erimesi daha fazla görülüyor. Ailesinde kemik erimesi varsa kişi bu durumda da risk altında olabilir. Kemik erimesi yapan ilaç kullanıyorsa risk faktörü vardır. Günde bir paket sigara içiyorsa risklidir. Alkol alanların
kontrol yaptırması gerek. Öte yandan çok fazla
kahve içmek, kemik açısından zararlıdır. Bu risk faktörlerine sahip olan bir kadın, mutlaka kemik ölçümü yaptırmalı''
Prof. Dr. Şirzat Çoğalgil, Türkiye'de son yıllarda
yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kemik erimesi olan kişi sayısının Avrupa'daki sayıya ulaştığını söyledi. Sonuçların yüzde bazında hesaplanabilmesi için tarama çalışmalarının hedefine ulaşması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Çoğalgil, ''Ücretsiz olarak vatandaşlarımızın kemik yoğunluğuna bakıyoruz. Yapılan kontrollerden sonra kemik erimesi oranı ortaya çıkacaktır'' dedi.
Kadınların 50 yaş civarında menopoza girdiğini, bununla beraber kemiklerin yüzde 20'sinde erime yaşandığını belirten Prof. Dr. Çoğalgil, kemik erinmesinden korunmak için alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
''Yatalak olan hastalarda,
romatizma hastalarında, diyabet, felçli hastalar ve bunlara bağlı kronik hastalıklarda kemik erimesi görülüyor. Kötü alışkanlıkları kaldıracağız. Sigara içilmeyecek,
alkol alınmayacak, kahve fazla içilmeyecek, hareketsiz yaşam olmayacak. Bunu önlemek için mutlaka hareket etmek gerekiyor. Her gün 2 ya da 3 defa yürüyüş yapmak çok faydalıdır.
İlaç kullanırken çok dikkat edilmeli. Süt ve süt ürünleri çok önemli. Et ve
balık özellikle tüketilmeli. Her yemekte yeşil
sebze ve
meyve tüketilmesi gerekiyor.''
Semineri Bolu Belediye Başkanı
Alaaddin Yılmaz da izledi.
(EG-ŞNY-YÜC-SEM)14.06.2011 16:32:59