5084 sayılı teşvik kanunu için Meclis

5084 sayılı teşvik kanunu için Meclis Araştırması talebi


BARTIN (A.A) - CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 5084 sayılı teşvik kanunu için Meclis Araştırması açılmasını talep ettiğini bildirdi.
     Yalçınkaya, yaptığı yazılı açıklamada, bazı illerde yatırım yapanlar için, vergi ve sigorta primi teşvikleri uygulamak, enerji desteği sağlamak ve yatırımlara bedelsiz arsa ve arazi temin etmek amacıyla 2004de çıkarılan 5084 sayılı teşvik kanununun süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.
     Teşvik kanununun sona ermesiyle, teşvikten yararlanan 49 ilde fabrika ve iş yerlerinde istihdam yükünün ağırlığı nedeniyle işçi sayısında azaltılmaya gidildiğini, buna bağlı olarak da işsiz sayısının artacağını savunan Yalçınkaya, şunları kaydetti:
     Bu illerimizde üretimin artması, katma değerin yükselmesi, istihdamın devamlılığının sağlanması amacıyla teşvik süresinin uzatılması gerekirken, maalesef bir anda teşvik süresinin uzatılmaması sanayiciyi, çalışanları kaderiyle baş başa bırakmıştır. Teşvikten faydalanmak için tercih ettikleri ilde milyonlarca liralık yatırım yapan fabrika sahipleri, fabrikalarda asgari ücretle çalışarak ailesini geçindirmeye, onların karnını doyurmaya çalışan işçilerimiz, yöre esnafı, herkes mağdur olmuş, yaşanan bu olumsuzluklar karşısında nasıl ayakta durabileceklerini düşünmeye başlamışlardır.
     Bu konu üzerinde hassasiyetle durulması ve hükümetin acil önlem almasını gerektiren önemli bir konudur. Bu nedenlerle yatırımların ve istihdamın sürekliliği, kayıt dışı istihdamın ortadan kalkması, haksız rekabetin önlenmesi adına, 5084 sayılı Kanun kapsamında teşvikten faydalanan illerde yaşanan mağduriyetlerin ivedilikle tespit edilmesi ve konuyla ilgili alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talebimi TBMM Başkanlığına sundum
    
     Muhabir: Selim Bostancı
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber 5084 sayılı teşvik kanunu için Meclis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER