528 yaşında 49 metre uzunluğunda sedir

528 yaşında 49 metre uzunluğunda sedir ağacı -Burdurun Altınyayla ilçesinde bulunan ve 1996 yılında dönemin Orman Bakanlığınca "tabiat anıtı" olarak tescillenen 528 yaşında, 49 metre uzunluğunda, çevresi 7 metre 22 santimetre olan


BURDUR (A.A) - Gökmen Yüce - Murat Çoban - Altınyaylada bulunan ve "tabiat anıtı" olarak 1996 yılında tescillenen 528 yaşındaki sedir ağacı ilgi çekiyor.
     Altınyayla Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdür Vekili ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Yunus Demirörs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin son derece gür ve zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu söyledi.
     Özellikle Toros sedirinin bölgede kaliteli ve çok miktarda yetiştiğini dile getiren Demirörs, "Bölgede sedir ağaçlarının yanı sıra çam, ardıç, meşe ve yaşlı çınar ağaçları da bulunuyor. Bu türler bölgeye ayrı bir güzellik katıyor" dedi.
     Demirörs, Karanlık Dere Kanyonunun girişinde 528 yaşında, 49 metre uzunluğunda ve çevresi 7 metre 22 santimetre olan bir sedir ağacı bulunduğunu kaydetti.
     Ağacın 1996 yılında 511 yaşındayken dönemin Orman Bakanlığınca "tabiat anıtı" olarak tescillendiğini vurgulayan Demirörs, "Zaten Türkiyedeki 104 tabiat anıtından 3ü ilçemiz sınırları içinde. Bunlardan birisi 279 yaşında, 34 metre uzunluğunda ve çevresi 4 metre 50 santim olan Kurudere Çatal sedir tabiat anıtı, diğeri 330 yaşında, 24 metre uzunluğunda ve çevresi 5 metre 4 santime ulaşan Dirmil Kocapınar sedir tabiat anıtıdır. Bu bakımdan bölgenin çok ciddi anlamda tanıtılması gerekir" diye konuştu.
    
     -Pek çok endemik bitki türü bulunuyor-
    
     Altınyayla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Özeren ise ilçeye bağlı Ballık köyü yakınlarında, yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki Karanlık Dere Kanyonunun "Batı Toros" diye bilindiğini, bölgede Türkiyenin en kaliteli sedir ağaçlarının yetiştiğini söyledi.
     Bu ağaçların Altınyaylayı ayrıcalıklı hale getirdiğini dile getiren Özeren, "Bölgede çok kaliteli çam ve sedir balı üretiliyor. Kanyondaki çok sayıda endemik bitki türü arasında eczacılıkta kullanılan bitki türleri de yer alıyor. Baharat yapımında kullanılan sıra otu da bölgede mevcut" dedi.
    
     -Sedir ağaçları-
    
     Lübnan, Himalaya, Kıbrıs ve Atlas türleri bulunan sedir ağaçlarının iğne yaprakları genellikle üç köşelidir ve yatay kesitlerinde bitişik iki adet reçine kanalı bulunmaktadır.
     Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadoluda batı, orta ve doğu Toroslarda doğal olarak yayılış gösterir. Kuzeyde Erbaa ve Niksar çevrelerinde küçük ve izole halde bulunur.
     Boyları 40, çapları 3 metreye kadar ulaşan sedir ağaçları, gençken piramit görünüşlü olurlar. Yaşlılar ise geniş, yassı tepeli, düzgün gövdeli güzel görünüşlüdür. Derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Özellikle kireç taşı topraklarda, yarık ve çatlaklarda oldukça derine gider.
     Türkiyede birçok yerde görülebilen sedir ağaçları, nispeten kurak ve kalkerli yamaçlarda çoğu kez kayalar arasında yetişir.
     Sedir ağaçları mobilya, doğrama, tel direği, inşaat ve gemi kerestesi, kağıt, lif ve selüloz odunu ile yonga levha imalatında kullanılmaktadır.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 528 yaşında 49 metre uzunluğunda sedir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER