Çanakkale'nin
Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü'nde, kaybolmaya yüz tutmuş ve 650 yıllık geçmişi olan ''Tahta Baskı Yazmacılık'' el sanatını yaşatılması amacıyla kurslar düzenleniyor.
Kültür ve
Turizm Bakanlığı Sanatçısı ve modelist Handan
Cengiz, amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı yeniden canlandırarak, yaşatmak ve bunu gelecek nesiller devretmek olduğunu söyledi.
Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tahta Baskı Yazmacılık sanatının, 650 yıllık geçmişinin bulunduğunu belirterek, bu sanatın yok olmaması için kurslar düzenlediklerini ifade etti.
Kişisel sergilerinin dışında bu kapsamda 23 yılda 31 sergi açıklarını kaydeden Cengiz, Tahta Baskı Yazmacılık sanatının, kök
boya ve anelin boyalar kullanılarak yapıldığını anlattı.
Cengiz,
ıhlamur ağacına yapılan
baskıların, genellikle otantik tezgah dokuması olan iplik içeren kumaşların üzerine kök boya ile aktarıldığını belirterek, ellerinde 250 yıllık ıhlamur ağacından kalıpların olduğunu vurguladı.
Cengiz, ''Ihlamur ağacının ömrü uzun ve güve girmiyor. Bu nedenle senelerce dolapta beklese bile her seferinde kokladığınızda ıhlamur kokuyor'' dedi.
Kursiyerler de, babaannelerinden, anneannelerinden kalan 50, 100 ve 150 yıllık kumaşların üzerine yaptıkları,
Osmanlı Karanfili, Osmanlı Şal Deseni, Kuzu Gözü, Geyik Figürü, Kilim Desenleri, Osmanlı Lalesi, Kır Çiçeği, Manda Yolu, Tura,
Mevlana ve Truva Atı figürleriyle
masa örtüsü, yazma, yemeni ve namaz örtüsü gibi eserler ortaya çıkardıklarını bildirdi.
Mevlana ve Helen kıyafeti ile yöreye ait kaftanlar, şalvarlar ve takılar yaptıklarını kaydeden kursiyerler, böyle bir sanatı öğrendikleri için şanlı olduklarını bildirdi.
Kursiyerlerin yaptığı eserler, Kilitbahir Köyü İlköğretim Okulu'nda açılan sergide sergilenirken, kıyafetlerde, bir defile ile tanıtıldı.
(BE-SAM-ÜNS)26.06.2011 10:19:24