TBMM Başkanı
Cemil Çiçek,
halkın kültürüne ve geleneğine
yabancı unsurların
festival ve şenliklerde barındırılmaması gerektiğini belirterek, ''Biz büyük ve eski bir milletiz, derin kültürümüz, medeniyetimiz var. Çoğumuz kendi tarihimizden, kültürümüzden haberdar değiliz. Bu festivaller kendimizi bulmaya vesile olacaksa alkışlanmaya değer'' dedi.
Ankara'nın
Çubuk ilçesinde düzenlenen ''7. Uluslararası Çubuk Turşu ve
Kültür Festivali''
saygı duruşu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi
Mehteran Takımı'nın seslendirdiği
İstiklal Marşı ile başladı.
Festivalin açılışını katılan
TBMM Başkanı Çiçek, ilçeye gelişinde Ankara Valisi Alaaddin
Yüksel, Çubuk Kaymakamı
Cemal Şahin ve Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özmen tarafından karşılandı.
Mehteran Takımı'nın verdiği konserin ardından Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ve
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın festivale gönderdiği telgraflar okundu.
Törende konuşan Çiçek, il, ilçe ve beldelerin düzenlediği festivallerin birçok avantajı olduğunu belirterek, festivallerin tanıtımdan, kalkınmaya,
ekonomik canlanmaya, bölgenin potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik faydaları olduğunu anlattı.
Şenliklerin, festivallerin maksadını aşan, kültüre ters düşen ögeler barındırmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, ''Yabancı unsurları festivallerimizde, şenliklerimizde barındırırsak bu kültür şenliği olmaz. Yozlaşmanın, yabancılaşmanın kapısını açmış oluruz. Biz büyük ve eski bir milletiz, derin kültürümüz, medeniyetimiz var. Çoğumuz kendi tarihimizden, kültürümüzden haberdar değiliz. Bu festivaller kendimizi bulmaya vesile olacaksa alkışlanmaya değer'' diye konuştu.
Türkiye'nin
üretim seferberliği yaşadığını, ürettiklerini tanıtması gerektiğini belirten Çiçek, Çubuk'ta
marka haline getirilmeye çalışılan ürünler bulunduğunu, festivallerin buna da vesile olacağını söyledi.
TBMM Başkanı Çiçek, Çubuk'un iş ve eğitim potansiyeli yüksek bir ilçe olduğunu ifade ederek, projelerin hayata geçirilmesiyle Çubuk nüfusunun 4-5 kat artacağını, alt yapının da bu gerçek görülerek düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
''Bu ilçede ne yapılacak akla, bilime uygun, gelecek görülerek yapılmalıdır'' diyen Çiçek,
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin Çubuk'a kurulduğunu anımsatarak, ilçeye yapılacak her yatırımda üniversite rektörünün de sorumluluğu olduğunu, üniversitenin ilçeye yeni ufuklar açması gerektiğini anlattı.
''Çubuklular yeni kurulan üniversiteye çocukları gibi bakmalı, ne gerekiyorsa yapmalıdır'' ifadelerini kullan Çiçek, öncelikli hedefin bölgeyi
fuar alanı haline getirmek olduğunu, Ankara'da kongre ve fuar turizmine yönelik yatırımların son yıllarda arttığını belirtti.
Çiçek, ''Yaptığınız işin içinde, önünde veya arkasında halk yoksa, o işi orada bırakmalıyız. Kültürümüz, geleneğimiz yaptığım işin içinde olmazsa yozlaşmaya kapı aralıyoruz demektir'' diye konuştu.
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de festivalin Çubuk'un tanıtımı ve kalkınması için faydası olmasını diledi. Dünyada yeni oyunlar oynandığını, ''milenyum tiyatrosu''nun oyunlar sergilediğini belirterek,
bilişim vadileri, uluslararası fuarlar, teknolojik yenilik ve sürdürülebilir kalkınmayla ülkelerin farklı alanlarda ilerlediklerini söyledi.
Dünya ülkeleriyle yarışmak için ülkelerin kendilerini tanıtması, fark edilebilir olması gerektiğini vurgulayan Yüksel, ''Kendini tanıtamayan bir yerin hiçbir kıymeti de yoktur. Çubuk halkı bu festivalle dünyayla buluşmakta'' dedi.
Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özmen de Çubuk'un son yıllarda gelişerek değiştiğini ve bu hareketin hızla devam ettiğini belirtti.
Çubuk'ta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin kurulduğunu anımsatan Özmen, ''Birçok ile nasip olmayan üniversiteye ilçemiz nasip olmuştur.
AK Parti iktidarında Çubuk birçok yeniliği ve ilki yaşamaktadır'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara seğmenlerinin gösterisini izleyen Çiçek ve beraberindekiler daha sonra alanda kurulan çadırda kendilerini ikram edilen gözleme,
ayran ve Çubuk
turşusunun tadına baktılar.
Festivalde, Çubuk turşusunun yanı sıra ilçenin yöresel ürünleri, kültürel değerleri ve ''Çubuk Agat Taşı''ndan yapılan ürünler tanıtılıyor.
İlçenin önemli simgelerinden olan turşunun adına düzenleyen festivalde, domatesten salatalığa, dünyada sadece ilçede bulunan agat taşından
tavuk pastırmasına, vişneden
karpuz ve kavuna kadar diğer ürünler de vatandaşların beğenisini sunuluyor.
Ayrıca ilk defa bu yıl üretimi başlanılan ve ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlaması planlanan ''Çubuk Bey ve Hanım Sultanlar'' ismindeki yöresel kıyafetli bebekler de bu festivalde satılıyor.
(KDR-JM)15.09.2011 19:00:46