Gıda
Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Hayvancılık Daire Başkanı Bekir Ankaralı, son yıllarda
Türkiye'de
hayvan genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına büyük önem verildiğini belirtti.
TAGEM, Türkiye
Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (
TÜBİTAK), Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (
TİKA),
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve Dünya Nadir Irklar Kurumu'nca düzenlenen 8.
Küresel Hayvan
Genetik Kaynakları Koruma
Konferansı, NKÜ Piramit Salonu'nda başladı.
TAGEM Hayvancılık Daire Başkanı Ankaralı, konferansta yaptığı konuşmada,
çiftlik hayvanlarının
gıda güvencesi,
ekonomik gelişme, biyo çeşitlilik bakımından önemli ulusal ve küresel kaynaklar olduğunu bildirdi.
Hayvan genetik kaynaklarının korunması ve yönetiminin önemli olduğunun altını çizen Ankaralı, ''Son yıllarda ülkemizde hayvan genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına büyük önem verilmektedir. Tüm koruma faaliyetleri, Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte. Bu kapsamda, yasal düzenlemeler yapılmakta, destekler verilmekte ve özellikle araştırmacı özlük haklarının iyileştirilmesi hususlarında çalışmalar yapılmakta'' dedi.
Dünya Nadir Irklar Kurumu Başkanı Lawrence Alderson da, Küresel Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Konferansı'nın dünyanın pek çok yerinde yapıldığını hatırlatarak, her yapılan ülkede yeni bilgiler elde edildiğini kaydetti.
Konferansta önemli fikirler elde edileceğini bildiren Alderson, ''Elimizde büyük bir kültür ve fikir çeşitliliği var. Türkiye ve uluslararası katılımcılar sunumlarıyla önemli fikirler verecekler. Tükenme tehditleri ve genetik çözümlemelere önem veriyoruz. Hayvan haklarını koruyarak insanların hizmetine sunmalıyız'' dedi.
NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr.
İhsan Soysal da, bu konferansın gen kaynaklarının evcilleştirme merkezi olarak bilinen ve üç kıtanın kesişme noktasında konumlanmış olan Türkiye'de yapılmasının önemine değindi.
Yerli gen kaynaklarının korunmasının önemine de dikkati çeken Prof. Dr. Soysal, ''Gıda kaynaklarının üretiminde istenen verim özelliğine ulaşılmasında, özelleşmiş ırkların diğer
yerli ırklar üzerinde seleksiyon basıncı bulunduğu görülmekte. Bu durumda, yerli gen kaynaklarının önemi, korunmasının gerekliliği ve bu ırkların sürdürülebilirliği konusunda yaşanan çatışmanın çok değerli bilim insanları tarafından tartışılması, yerli gen kaynaklarının yok olma sürecinin önüne geçilmesi açısından çok faydalı olacak'' diye konuştu.
80'i
yabancı 180 bilim adamının katıldığı konferans 8 Ekim'e kadar sürecek.
(CAM-BAR-05.10.2011 18:15:28