81 İlde İş Güvenliği ve Kanunu

81 İlde İş Güvenliği ve Kanunu Tanıtım Semineri -İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Güven: -Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle kaybettiğimiz doktor ve hemşirelerimiz eğer İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlü


ANTALYA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Rana Güven, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle kaybettiğimiz doktor ve hemşirelerimiz eğer İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdikten sonra kaybedilmiş olsalardı, eş ve çocuklarına meslek hastalığı nedeniyle öldükleri için 90 yıl tazminat ödenecekti. Ama bu yasa olmadığı için böyle bir haktan mahrumlar dedi.
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 81 İlde İş Güvenliği ve Kanunu Tanıtım Seminerinin Antalya ayağı, Sea Life Otelde gerçekleştirildi.
     Seminerin açılışında konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Rana Güven, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun doğru, etkin ve sürdürülebilir şekilde uygulanması için 81 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini, yıl başına kadar 18 ilde, gelecek yıl ise kalan illerde tanıtım seminerleri düzenleneceğini açıkladı. Güven, 1 Ocak 2013te yürürlüğe girecek kanunun, insanı önemseyen ve koruyan bir kanun olduğunu belirtti.
     Türkiyenin bir çok gelişmiş ülkede var olan müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile buluştuğunu ifade eden Güven, İş sağlığı ve güvenliği hayatımız boyunca hepimizin günlük bir ihtiyacı. Evden anaokuluna, üniversiteye, çalışma yaşamına ve sokağa kadar her yerde güvenli davranışı bir kültür haline getirmeliyiz. Bu toplantı serisi hem kanunu tanıtmak amaçlı hem de bu güvenlik kültürünün oluşturulmasına bir nebze faydalı olacak dedi.
     Önce insan diye yola çıktıklarını belirten Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle kaybettiğimiz doktor ve hemşirelerimiz eğer İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdikten sonra kaybedilmiş olsalardı, eş ve çocuklarına meslek hastalığı nedeniyle öldükleri için 90 yıl tazminat ödenecekti. Ama bu yasa olmadığı için böyle bir haktan mahrumlar. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak yönetmelikleri doğru algılayıp, uygularsak, çalışanlar sağlığını ve güvenliğini kaybetmez, daha verimli, daha üretken iş yerleri olur, ülke ekonomisi güvenle büyür.
    
     -Her gün 172 iş kazası yaşanıyor-
    
     Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ise Türkiyenin hızlı ve güçlü büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu, 2023te 2 trilyon dolarlık ekonomi ve 500 milyar dolarlık ihracat yapan bir ekonominin hedeflendiğini bildirdi.
     Ekonominin büyüklüğünden ziyade insan mutluluğunun hedef alınması gerektiğine işaret eden Cevheroğlu, Ekonominin sadece iyi olması, çok üretim yapmak, ihracat yapmak sizi büyük ülke, güçlü ülke yapmaz. İnsana, çocuklara, kadınlara değer vermeniz sizi büyük ülke yapar dedi.
     Cevheroğlu, memleketi Yozgatta bir köyü ziyaret ettiğini anlatarak, köyde yaşayan 30-35 yaş üstü neredeyse hiç erkek kalmadığını, bu erkeklerin kot işçiliği sırasında meslek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdiklerini vurguladı.
     Türkiyede her gün 172 iş kazası yaşandığını bildiren Cevheroğlu, Her gün üç vatandaş iş kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. Giden canı yerine getiremeyiz. Bu kanun son derece yerinde diye konuştu.
     Seminerde daha sonra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun getirdiği yeniliklerle ilgili katılımcılara bilgi verdi. Seminere ilçe kaymakamları, kamu kurumu ve sivil toplum örgütü temsilcileri, işveren ve çalışanlar katıldı.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 81 İlde İş Güvenliği ve Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER