Amerikalı ünlü şarkıcı
Michael Jackson ve Beyonce'nin bazı kliplerindeki kıyafetlerinde aksesuar olarak kullandığı kordon işlemeleri için
Kahramanmaraş'ta
Ar-Ge çalışması yapılıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçmişi 11. yüzyıla dayanan 9 asırlık kordon işlemeciliği Kahramanmaraş'ta yapılan çalışmalarla yeniden canlanıyor.
Türkiye'deki ünlü antikacıların adres olarak Kahramanmaraş'ı gösterdiği,
Hristiyan,
Musevi ve
İslam dininde din adamlarının giydiği kıyafetlerde yer alan kordon işlemeleri, bu işin tek merkezi olan Kahramanmaraş'ta
Kültür ve
Turizm Bakanlığının desteğiyle eski günlerine geri dönüyor.
Ünlü Amerikalı şarkıcı Michael Jackson ve Beyonce'nin bazı kliplerindeki kıyafetlerinde aksesuar olarak kullandıkları kordon işlemesi için Ar-Ge çalışması yapılıyor.
Unutulmaya yüz tutan el sanatları arasında yer alan ve Kahramanmaraş'ta ustası kalmayan kordon işlemeciliğini 9 asır sonra gelecek kuşaklara aktarmak ve yaşamın her alanında aksesuar olarak kullanılmasını sağlamak için için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün açtığı kursta usta öğretici olarak eğitim veren Aysun
Ciğer, unutulmaya yüz tutan el sanatını canlandırmak için her alanda yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Kordon işlemeciliğinin ustası olmadığı için günümüze kadar gelemediğini, sadece bazı eserlerde müzelerde sergilendiğini belirten Ciğer, ''Küçüklüğümden beri kordon işlemeciliğiyle ilgili çalışma yapıyorum. Kordon işlemeciliğinin gelişmesi için bir
dernek bile kurdum. Ar-Ge çalışmaları yaparak kordon işlemeciliğinin gelişimine ışık tutuyoruz. Ben kordon işlemeciliğini ayağa kaldırabilmek için bir çok araştırma yaptım. 1995'den beri bu işi şahsen yapıyorum. Ama çocukluğumdan beri bu işe
gönüllü emek verenlerdenim'' dedi.
Ciğer, 1995 yılından sonra işleri büyüterek kordon işlemeciliği alanında yeni ustalar yetiştirdiklerini, çalışmaların ardından ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıklarını ifade etti.
-''ÜNLÜ JEAN FİRMALARININ KOLEKSİYONUNDA''
Ciğer, kordon işlemeciliği tanıtımının yapılmasının ardından ünlü jean firmalarının koleksiyonları için çalıştıklarını, daha önce sınırlı alanlarda kullanılan kordon işlemeciliğinin şimdi ev tekstili,
ayakkabı sektörü ve
genç kızların çeyizlerinde de kullanılmaya başlandığını vurguladı.
İşleme sanatında eski çizgilerden kopmadan yeni
modern çizgilerle de kordon işlemeciliğini zenginleştirdiklerini, şu ana kadar Kahramanmaraş dışında bu konuyla ilgilenenin olmadığını bildiren Ciğer, şöyle devam etti:
''Kursumuz Bakanlık nezdinde açıldığı için bu yıl ilk defa eğitim kurumlarına müracaat edilerek okullarda dersler verilmesi yönünde çalışılacak. Çok önemli bir şeyde kordon işlemesini üç dinin yani Hristiyan, Musevi ve İslam dininin din adamlarının giydiği kıyafetlerde kullanılıyor olması. Özellikle İstanbul'daki ünlü antikacılar kordon işlemesi için turistleri ve vatandaşları Kahramanmaraş'a yönlendiriyor. Bu öyle ağır ve güzel ki insanlar kıyafetlerde bu sanata yöneliyor. Mesela, Amerikalı ünlü şarkıcı Michael Jackson ölmeden önce ve Beyonce'nin kliplerinde giydiği kıyafetlerde de Kahramanmaraş işi kordon işlemesi kullanıldı.
Gergef üzerine kurularak yapılan ve oldukça incelik isteyen bu sanatın sadece giysilerde değil, çok farklı aksesuarlarda da yerini alması gerekiyor.
Sanatın tekrar gün yüzüne çıkması için büyük çaba sarf ediyoruz.
Öğrenci bulmamız da bir o kadar zor. Desene göre kordon seçiliyor ve yüzeyden yürütülmesi gereken bu sanat kolay değil. Kursiyerlerimiz sayesinde güzel çalışmalara
imza atacağız.''
Kordon işlemeciliği kursuna severek geldiğini söyleyen usta öğretici Aysun Ciğer'in kızı İrem Ciğer (10), annesinin desteğiyle yaz tatilini kordon işlemeciliğini öğrenerek geçirdiğini belirtti.
Kursiyer Süveyda Kurşuncu (14) ise kordon işlemeciliğini çok sevdiğini ve bu sanatı gelecek nesillere aktarabilmek için kursa geldiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı da 9 asırlık geçmişi olan kordon işlemeciliğini tekrar canlandırmak için 3 yıldır kurslar açtıklarını, unutulmaya yüz tutan el sanatlarını tek tek canlandırdıklarını vurguladı.
Küçükdağlı, kordon işlemelerinin aksesuar olarak her alanda kullanılabileceğini kaydetti.
(İHD-SEÇ-MRT-MHD)28.07.2011 12:03:53