9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Altaş: Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Altaş, sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağının, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
     Dr. Altaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.
     Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölüm, hastalık, sakatlık ve psikolojik sorunlara yol açıp kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğine dikkati çeken Dr. Altaş, şunları kaydetti:
     Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Sigara kullanımının maliyeti, sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan iş gücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutlarıyla değerlendirildiğinde devasadır.
     Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa önemli bir aşamadır. Bu kapsamda ilimizde yürütülen çalışmalarda geçen yıl 451 kamu kurumu, 17 bin 517 özel hukuk kişisi, 556 toplu taşıma aracı olmak üzere toplam 18 bin 524 denetim gerçekleştirilmiştir. Kapalı alanlarda sigara kullanımının önüne geçmek amacıyla denetimlerimiz aynı istikrar ve karalılıkla sürdürülecektir. İlimizde 5 Sigara Bırakma Polikliniği hizmet vermekte olup, polikliniklere geçen yıl bin 953 kişi başvurmuş, 134 vatandaşımız sigarayı bırakmıştır.
     Dr. Altaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla tüm kullanıcıları sigarayı bırakmaya davet ettiklerini duyurdu.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER