''AA Objektiflerinden
Somali'de İnsan Olmak'' sergisini gezen başkentliler, ''İnsanlığımızı düşünüyorum. Ne kadar savurgan olduğumuzu düşünüyorum. Sofralarımızda sadece kuş sütü eksikken o minik yavruların ölümleri ne kadar ayıp...'', ''Bu fotoğraflar, tüm bu kareler insanoğlunun beynine indirilen bir
darbe sanki...'', ''Monitörden gelen ağıtla birlikte sanki Somalideyiz. Çok acı...'' diye anlatıyor duygularını.
AA foto muhabirlerinin Somali'deki insanlık dramını yansıtan 100'ü aşkın fotoğrafından oluşan,
Ankara Kızılay Metro istasyonunda izlenime sunulan sergi, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
7 Eylül'de ziyarete açılan sergiyi gezen başkentliler, zaman zaman duygusal anlar yaşarken, ziyaretçilerin duygularını paylaştıkları anı defterindeki mesajlar dikkat çekti.
Sergiyi gezen Pervin Kutlu, fotoğraflara bakarken lüks içinde yaşadıklarının bir kez daha farkına vardığını belirterek, Somali'deki insanlık dramından tüm dünyanın ibret alması gerektiğini söyledi.
Fotoğrafların, televizyondaki görüntülerden çok daha etkileyici olduğunu ifade eden
emekli asker İbrahim Fatih Yettigil de ''Elimizdekinlerin kıymetini bilmeliyiz'' dedi.
Somali'ye giderek, oradaki açlığı, susuzluğu, acıyı ve acizliği fotoğraflayanlara teşekkür eden Yettigil, Somali ve diğer
Afrika'da yaşananlara kimsenin duyarsız kalmaması gerektiğini kaydetti.
Öğretmen Ayşe Özüyılmaz ise fotoğrafların insanların yüreğini sızlatacak kadar çarpıcı olduğunu dile getirerek, ''Baktıkça ağlayasım geliyor'' diye konuştu.
Bu sergi sayesinde insanların yeniden dikkatinin Somali'de yaşanan çaresizliğe, açlığa ve susuzluğa çekileceğine inandığını belirten Özüyılmaz, fotoğrafları kendileriyle buluşturan AA yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür etti.
-ANI DEFTERİNDE PAYLAŞILANLAR-
Sergiyi gezdikten sonra duygu ve düşüncelerini anı defterinde kaleme alan Zahide Kaynak, ''İnsanlığımızı düşünüyorum. Ne kadar savurgan olduğumuzu düşünüyorum. Sofralarımızda sadece kuş sütü eksikken o minik yavruların ölümleri ne kadar ayıp'' görüşünü paylaştı.
Azra Alpaslan ise duygu düşüncülerini ''Hepimiz elimizden geldiğince
destek olmalıyız.. İçler acısı bir durum yaşanıyor. Ancak Dünya İnsan Hakları Örgütü nerede soruyorum. Dünyada büyük güçleri nerede acaba'' sözleriyle aktardı.
Emine Gülener de anı defterinde ''İnsanlığımızdan utandık. Attığımız
yiyecek ve içeceklerin ne kadar değerli olduğunu ve israfçı bir millet olduğumuzu anladım. Evimizin ve toprağımızın kıymetini bilmeliyiz'' şeklindeki duygularına yer verdi.
-''YENMEYEN YEMEKLER VE ŞIMARIK İSTEKLER''-
Seda Üstün ve Sema Abidinoğlu ise anı defterinde şunları kaydetti:
''Monitörden gelen ağıtla birlikte sanki Somalideyiz. Çok acı. Az önce çok açıkmıştık ve bir şeyler yemek için bir kafeye girdik. O kadar üzücü ki. Yenmeyen yemekler ve şımarık istekler devredeyken bu gerçekleri nasıl görebiliriz. Önce Somali'den yükselen sesler için kulaklarımızı, sonra da gözlerimizi açmalıyız. Umarım Somali ve diğer Afrika
ülkelerindeki çığlıklar duyulur.''
Leyla Taşpınar ise duygu ve düşüncelerini ''Bu fotoğraflar, tüm bu kareler insanoğlunun beynine indirilen bir darbe sanki'' şeklinde ifade etti.
Kübra Nur Hakici Somali'deki drama kayıtsız kalmayan herkese teşekkür ettiği yazısına şöyle devam etti:
''
Türkiye bu noktadaki gayretini tüm dünyaya gösterdi. Yaşanılanlar çok zor
imtihan.
Avrupa obezlikle boğuşuyor ve 2030'da obezliğin en tehlikeli boyutlara ulaşması bekleniyor. Geceyle gündüzü aynı anda yaşamak bu olsa gerek. Beni hayrete düşürense dünyanın bu olaya sanki olağanmış gibi bakması ve duyarlı birkaç ülke dışında tepki gösterilmemesi.''
-''ÖLENLER İNSANLAR DEĞİL İNSANLIK''-
Tuğba Tutar da ''Bir yerlerde insanlar ölüyorsa, orada ölenler insanlar değil yalnızca insanlıktır'' görüşünü deftere yazdı.
Selma kiremitçi de duygularını ''Somali gerçeğini fotoğraflarla anlatmak çok iyi olmuş. Görmek çok daha farklı. Suyun, ekmeğin, yemeğin ve giyinmenin ne olduğu fotoğraflarla o kadar güzel anlaşılıyor ki.
Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın'' şeklinde yazıya döktü.
Zerrin Yıldız ise duygu ve düşüncelerini şu şekilde yansıttı:
''Elimde olsa birkaç aileye
yardım etmek, onları
misafir etmek isterdim. Bazen yemek yerken aklıma geliyor. Yediklerim boğazıma diziliyor. Ağlıyorum...''
Ayhan Koçyiğit de ''Somali, şu anda teknolojinin zirvesinde olan dünyanın utanç tablosudur'' şeklindeki görüşlerini anı defterine yazdı.
-SERGİ 4 EKİM'DE MECLİS'TE-
4 Ekim'de TBMM'de ziyarete açılacak olan ''AA Objektiflerinden Somali'de İnsan Olmak'' sergisi, ayrıca
İstanbul ve İzmir'de de izlenime sunulacak.
(DUY-EAY)17.09.2011 11:41:49