Belçika'nın
Ankara Büyükelçisi Pol De Witte, vize alım sürecinde Türk vatandaşlarının yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını, prosedürü kolaylaştırmak için çalışma yaptıklarını söyledi.
Belçika'nın
Flaman bölgesinden iş adamları ve
büyükelçilik yetkililerinden oluşan
heyet,
İzmir programı kapsamında İzmir
Ticaret Odasını (İZTO) ziyaret etti.
İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ve oda üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda
Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Witte, istikrarlı bir siyasi ortama sahip olan
ülkenin ekonomide de büyümesini sürdürdüğünü belirtti.
Türkiye'nin etki alanını giderek genişlettiğini,
Ortadoğu ve
Kuzey Afrika ülkelerine ''ilham kaynağı'' oluşturduğunu ifade eden Witte, 2011'in Türkiye için iyi bir yıl olduğunu, ülkenin
ekonomik açıdan gelişmeye devam edeceğini, cari açık ve enflasyon risklerine karşı turizm ve müteahhitlik sektörlerine dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
-Eksen kayması tartışmaları-
Büyükelçi Witte, son 8 yılda turist sayısını 13 milyondan 30 milyona çıkaran Türkiye'nin Ortadoğu'daki istikrarsızlıklar nedeniyle gelecek dönemde de turist sayısını artırmaya devam edeceğini kaydederek, Türkiye ile ilgili ''eksen kayması'' iddialarını ''sansasyonel'' bulduğunu, komşu ülkelerle yakınlaşma politikasını
doğal karşıladığını söyledi.
Türkiye'nin ''doğru yolda ilerlemeye devam ettiğini'' söyleyen Witte, AB üyelik sürecinin Türkiye'de siyasi ve ekonomik reformların yapılmasını sağladığını, bu yararların görülerek
AB üyeliği hedefinden sapılmaması gerektiğini belirtti.
Witte, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girerken yaşadığı vize sorunlarının sıklıkla dile getirildiğini, ''vizenin
Türk iş adamları için bir problem olup olmadığı konusunda emin olmadığını'' söyledi.
AB'nin geçen yıl 700 bini aşkın Türk vatandaşına vize dağıttığını, Belçika'nın ise Türk vatandaşlarına 15 bine yakın vize çıkarttığını belirten Witte, şöyle konuştu:
''
İş adamları için daha kısa yoldan giden bir prosedürümüz var. Şirketler eğer
büyükelçilik tarafından tanınıyorsa, işlerini Belçika ile yapıyorsa VIP özellik kazandırıyoruz, vizelerini 48 saatte çıkarıyoruz.
Vize politikasına bakacak olursak yeni bir vize yasasının olduğunu görüyoruz. Vize için istenen belgeler azaltıldı.
Vizenin kaldırılmasıyla ilgili bir şey bilmiyorum. Ama daha da kolaylaştırmak için çeşitli süreçlerde bulunuyoruz. İş adamlar, profesörler, öğrenciler ve sanatçılara daha kolay vize verilmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Türkiye'de
hizmet pasaportuna sahip 1,5 milyon kişinin vize alması gerekmiyor. İş adamlarının ilk kez Avrupa'ya çıkışlarında biraz problem yaşadıklarına katılıyorum. Bundan gurur duymuyorum. Geliriniz, bankadaki
hesap numaranız, bu tür bilgilerin istenmesi, kimse bunu yapmaktan hoşlanmıyor. Bazı durumlar insanların
küçük düşürülmesine neden oluyor. Bazen iki üç kez konsolosluklara gelmeleri isteniyor.
Vize süreci konusunda sıkıntılar bulunduğunun farkındayız. Prosedürü kolaylaştırmak için çalışıyoruz, çok yakında kesinlikle gelişme olacağını söylemek istiyorum.''
Büyükelçi Witte, 2012 Ekim'de Belçika'dan 400 kişilik iş heyetinin Türkiye'ye geleceğini, programa Belçika Prensi Philippe'in de eşlik edeceğini sözlerine ekledi.
-''Hakkaniyete uymuyor''-
İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise malların serbest dolaştığı bir ortamda insanlara kısıtlama konmasının hakkaniyete uymadığını, bu konuda bir iyileşmenin kaçınılmaz olduğunu, mümkün olan en kısa sürede iyileşme beklediklerini ifade etti.
Eskinazi, iki ülke arasında 2010 rakamlarıyla 6 milyar dolar olan ticaret hacminin çok yetersiz kaldığını, İzmir ile Belçika arasında da 360 milyon dolarlık iş hacmi olduğunu belirtti.
(TLA-BAH-ABK)11.10.2011 12:06:09