Bitlis'in
Ahlat ilçesinde, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından
desteklenen Sosyal Destek Projesi (
SODES) kapsamında, özellikle kadınların istihdamını sağlayan çini, seramik, taş ve
gümüş işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, meslek sahibi olmanın yolunu araladı.
İlçede açılan atölyede iki yıldır usta öğretici olarak görev yapan heykeltıraş Fuat
Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SODES projesiyle gerçekleştirilen kursun, ilçede ilk etapta İş ve İşçi Bulma Kurumu (
İŞKUR) desteğiyle yürütüldüğünü, şimdiyse kursa Bitlis Valiliği, Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Belediye Başkanlığının destek sunduğunu söyledi.
Ahlat'ta gün yüzüne çıkarılan tarihi çini ve seramik parçalarının, atölyede yeniden elden geçirildiğini ve tarihi özelliği olan eserlerin yeniden bir değere dönüştüğünü belirten Kaplan, şöyle konuştu:
''Bir amacımız bu eserleri yenilemek ve ilçenin tarihi özelliği ortaya çıkarmaktı. Diğer bir amaç da özellikle kadınların istihdamına katkı sağlamak ve kadınların meslek öğrenmelerine imkan tanımaktı.
Kursumuzda otuzu aşkın
kursiyer, çini, seramik ve takı yapma konularında kurs aldı. Bu kursiyerlerin büyük bölümü kadınlardan oluşmakta. Öte yandan açtığımız bu kursa, kadınlar daha fazla talep gösteriyor.
Kadınlarımız burada boş zamanlarını değerlendiriyor ve üretici birer birey olmanın yöntemini öğreniyor.''
İlçede başlattıkları kursların bu dönem için tamamlandığını belirten Kaplan, çini, seramik, gümüş, taş işlemeciliği kurslarının bundan sonraki aylarda devam edeceğini ve bu kurslara isteyen kadınların katılabileceğini kaydetti.
Gümüş işlemeciliğinin
yurt genelinde yaygın olduğunu anlatan Kaplan, Ahlat'ta gümüş işlemeciliğinde farklı bir yöntem kullandıklarını ve bu yönüyle ortaya sadece Ahlat'a has olabilecek eserler çıkardıklarını söyledi.
Kaplan, şunları ifade etti:
''İlçemiz Süphan ve Nemrut dağlarına yakın. Bu dağlar sönmüş volkan dağları. Bu dağlardan toplanan ve obsidyen adı verilen taşı, takı tasarımı ve gümüş işlemeciliğinde kullanıyoruz. Bu malzeme işlendikten sonra ortaya çok güzel takılar çıkıyor. Obsidyen taşı da bu takılara ayrı bir güzellik katıyor. Yani ilçede obsidyen taşını kullanarak, yörede bolca bulunan bir hammaddeyi de değerlendirme şansını bulduk.''
Bu yıl açtıkları kursu başarıyla tamamladıklarını ve 4 ay süresince kadınların el emeği, göz nuru eserler üretmelerini sağladıklarını açıklayan Kaplan, kursları tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
-''80 KADIN MESLEK SAHİBİ OLDU''-
Kursa destek sunan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, kursla ilçede yüzlerce yıldır
toprak altında kalan motiflerin tekrar gün yüzüne çıktığını ve ilçenin değerlerinin bu şekilde korunacağını söyledi.
Çoban, şöyle konuştu:
''İlçemizde iki yıldır devam eden kursta, 80 bayanın meslek edinme şansı oldu. Diğer yönüyle kadınlarımız
aile bütçelerine katkı sağlamış oldular. Bu kursun sosyal hayata etkisini görmüş olduk. Kadınlar topluma daha rahat şekilde katıldı. Bu kurslarımız devam edecek. Bizler de yerel
yönetim olarak kurslara destek sunacağız. İlçemizde yaşayan kadınların önünü açacağız ve meslek sahibi olmalarına yardımcı olacağız.''
Kursiyerlerden Nazlı Gökbulak ise, kursa eşinin tavsiyeyle başladığını, kursa başladıktan sonra yaşamında büyük bir farklılık yarattığını söyledi.
Kursa başladıktan sonra hayatının değiştiğini ve kursta öğrendiklerini yaşamı boyunca sürdürmeyi düşündüğünü belirten Gökbulak, şunları dile getirdi:
''Önceden evde oturuyordum. Bu kursa başladıktan sonra güzel şeyler üretebileceğimi anladım. Yaptığım işten çok zevk aldım ve keyifle kursa devam ettim. Böylece hem boş zamanlarımı değerlendiriyorum hem de yaptığım işten zevk alıyorum. Bir şeyler üretmek insana bir mutluluk veriyor. Yaptığımız işin beğeni toplaması da bizleri sevindirdi. Şimdiye kadar böylesine bir etkinlik Ahlat'ta olmamıştı. Kadınlara böyle bir imkan sağladıkları için bu kursu açanlara da teşekkür ediyorum.''
Gürsel Bildirici adlı kursiyer de, ''Evde sıkılıyordum. Buraya bir şeyler öğrenmek için geldim. Burada taşlara şekil veriyoruz. Yüzük, kolye gibi takılar yapıyoruz. Burada başarılı olan arkadaşlarımız ileride atölyeler açıp kendi işlerini kurabilecekler. Bu oldukça önemli'' diye konuştu.
(OB-BRN-NÖZ)21.07.2011 10:41:55