Altındağ Belediyesi tarafından geçen hafta ziyarete açılan
Ulucanlar Cezaevi Müzesine ziyaretçi gruplarının ilgisi artarak devam ediyor.
Altındağ Belediyesinden yapılan açıklamaya göre,
Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyelerinden oluşan 55 kişilik grup, cezaevi müzesini görmek için
Ulucanlar Cezaevi'ndeydi.
Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin önderliğindeki grup, rehberler eşliğinde cezaevi müzesini gezdi. Ulucanlar Cezaevi Müzesi ziyaretine ilk olarak görüş odalarından başlayan 55 kişilik grup, daha sonra geçmişte daha çok
gazeteci ve siyasetçileri ağırlayan ve bu nedenle ''
Hilton'' olarak adlandırılan koğuşları ve tecrit odalarını gezdiler.
4'üncü ve 6'ncı koğuşların ardından,
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının infazının gerçekleştiği darağacının olduğu bölüme gelen grup, burada duygu dolu anlar yaşadı.
Pek çoğu o dönemde aktif olarak muhabirlik yapan ve o döneme gazeteci olarak tanıklık etmiş kişilerden oluşan grup, cezaevi ziyareti sırasında adeta o yıllara geri döndü.
Birbirleriyle zaman zaman anılarını paylaşan grup üyeleri, cezaevi müzesinde sergilenen kıyafetlere ve duvarlarda sergilenen gazete sayfaları ve fotoğraflara da büyük ilgi gösterdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, cezaevinin müze olarak halkın hizmetine açılmasından ve korunmuş olmasından dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti.
Gördüklerinden çok etkilendiklerini belirten Bilgin, ''Bizlere hangi bedellerle şimdi bu hürriyete sahip olduğumuzu bir kez daha hatırlatması açısından çok önemli ve çok etkili bir geziydi. Bundan sonra diliyoruz ki, hiçbir düşünce prangalara, zindanlara hapsedilmesin'' dedi.
1960 ve 1978 yılları arasında
Anadolu Ajansı'nda muhabirlik yapan, o dönemde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının davalarını izlemekle görevli olan ve tarihe ''
İdam gecesini gören tek gazeteci'' olarak geçen usta gazeteci Burhan Dodanlı da 39 yıl aradan sonra Ankara
Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte Ulucanlar Cezaevi'ne geldi.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 6
Mayıs 1972 gecesi gerçekleşen infazlarına tanıklık eden tek gazeteci olduğunu söyleyen Dodanlı, gördüklerini bir gazeteci olarak yazdığını, yani görevini yaptığını, ancak insan olarak o geceyi asla unutamadığını söyledi.
Dodanlı, ''O gece yaşananları asla unutmadım. Unutmam da mümkün değil... Bu nedenle buranın müze olmasından dolayı çok mutluyum. Böyle bir yer hep ayakta kalmalı ve kimse burada olanları, buranın tarihini unutmamalı'' dedi.
Grup, daha sonra tarihi Hamamönü bölgesini de gezdi.
(ZHL-YLZ)28.06.2011 19:05:13