Erdal Çelikel -
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı
Nurettin Özdebir, yıl sonunda Ankara sanayisinin ihracat bazında
Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstereceğini öngördüğünü belirterek, ''Yüzde 15'lik bir
büyümenin gerçekleşeceğini tahmin ediyorum'' dedi.
Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara sanayisinde son yıllarda çok ciddi gelişmeler yaşandığını ifade ederek, Ankara sanayisinin geçen yıl itibariyle 5,6 milyar dolarlık bir ihracat yaptığını söyledi.
Ankara sanayisinde çok ciddi bir değişim yaşandığını kaydeden Özdebir, Ankara'nın ortanın üstü ve yüksek teknoloji
üretiminde şu anda Türkiye'nin en önemli ili olduğunu dile getirdi.
Yüksek teknolojide çalışan
firma,
personel sayısı ve yaratılan katma değer olarak Ankara'nın açık ara önde olduğunu belirten Özdebir, yüksek katma değerli ürünlere Türkiye'nin de çok ihtiyacı olduğunu söyledi.
Ankara'nın sanayideki bu gelişiminde
savunma sanayinin yüzde 80'inin Ankara'da kümelenmiş olmasının da etkili olduğunu vurgulayan Özdebir, ''Bütün bunlar, şehirde ayrı bir üretim ve
yönetim kültürü oluşturdu. Giderek de yayılıyor. Bu anlamda Ankara, önümüzdeki dönemde de Türkiye'deki diğer illerden ayrışmaya devam edecek'' dedi.
Türkiye'nin en köklü üniversitelerinin Ankara'da olmasının da Ankara sanayisinin gelişimine önemli katkıda bulunduğunu anlatan Özdebir, şehirdeki 6 teknoparkta çok güzel çalışmalar yapıldığını anlattı.
-''
İhracatta yüzde 15 büyüme yaşanacak''-
Yıl sonunda Ankara sanayisinin ihracat bazında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstereceğini öngördüğünü belirten Özdebir, ''Yüzde 15'lik bir büyümenin gerçekleşeceğini tahmin ediyorum'' dedi.
Türkiye'nin
ekonomik büyüme rakamlarına bakıldığında yatırım mallarındaki artışın son derece hızlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Özdebir, temmuz ayından itibaren
yurt içinden karşılanan yatırım mallarında ciddi bir artış olduğunu belirtti.
Döviz kurlarının yükselmesinin, yatırım mallarının karşılanmasında iç piyasanın
tercih edilmesine, bunun da yatırım malları üretenlerin iş yapabilme kabiliyetinin artmasına neden olduğunu anlatan Özdebir, ''Biz, zaten uzun zamandır Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğunu söylüyorduk. Yeni
Merkez Bankası yönetiminin bu anlamdaki
politika değişikliğini de olumlu buluyoruz'' dedi.
-
Elektrik ve
doğal gaz zamları-
Elektrik ve doğal gaza yapılan zamları da değerlendiren Özdebir, sanayide kullanılan elektriğe yüzde 9,25 oranında zam geldiğini hatırlatarak, bunun sadece zammın görünen kısmı olduğunu söyledi.
OSB'lerin
şebeke bağlantı tiplerine göre farklı
tarifelerden enerji aldığını ifade eden Özdebir, ''Yaklaşık 2 yıl önce yapılan
teknik bir hatadan dolayı
ucuz olması gereken 1 no'lu tarife, 2 no'lu tarifeden daha pahalı hale gelmişti. Bu zamlarla bu durum düzeltildi'' dedi.
Bu düzeltmeye karşın çoğunluğu büyük OSB'lerin kullandığı 1 no'lu tarifede yüzde 3,5 oranında bir zam oluştuğunu anlatan Özdebir, bunun yanı sıra 2 no'lu tarifeden enerji alan OSB'ler için yüzde 19 civarında bir zam ortaya çıktığını söyledi.
2 no'lu tarifeden enerji alanların söz konusu teknik hatadan dolayı yıllardır ucuza enerji tükettiklerini dile getiren Özdebir, ''Onların da artık bu zammı daha önce aldıkları ucuz elektriğe saymaları lazım'' diye konuştu.
Türkiye'nin, enerjisinin yüzde 50'sini doğal gazdan karşıladığını belirten Özdebir,
Kuzey Afrika ve Ortadoğudaki kargaşalar nedeniyle doğal gaz üreten piyasalarda daralmalar olduğunu, bunun da doğal gaz fiyatlarını etkilediğini ifade etti.
Son iki yıldır özellikle barajlardaki doluluk oranının fazla olması nedeniyle enerji fiyatlarının aşağı seviyelerde tutulabildiğini kaydeden Özdebir, ''Ama doğal gaza son yapılan zamlarla bu, sürdürülebilir olmaktan çıktı. Zam kaçınılmazdı. Ancak, belki bu, zamana yayılabilirdi'' değerlendirmesinde bulundu.
(EÇ-ABK)05.10.2011 11:43:21