Künefeyle ünlenen Antakya'da süt ve nişasta karışımıyla üretilip üzerine
dondurma ve gül şurubu ilave edilerek
servis edilen haytalı
tatlısı, aranan damak tadı haline geldi.
Antakya'nın tarihi
Kurtuluş Caddesi'nde faaliyet gösteren, ''Affan Kahvesi'' olarak da bilinen çay bahçesinin bulunduğu yerde haytalı tatlısının
üretimi yapan Züheyr Sahilli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dinler mozaiği olan kentin mutfağının hayli zengin olduğunu söyledi.
Çeşitli yemek ve mezelerin yanı sıra künefe ile anılan kentin ziyaretçilerinin aradığı damak tadı olan haytalı tatlısının bu zenginliğin bir parçası olduğunu belirten Sahilli, süt ve nişasta karışımıyla elde edilen bu
ürünü 4 kuşaktır yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Sahilli, Antakya'da kurulan ilk
aile çay bahçesinin sahibi olduklarını ve haytalı tatlısını yaklaşık bir asırdır ürettiklerini belirterek, ''Süt ve nişasta karışımıyla üretilip üzerine dondurma ve gül şurubu ilave edilerek 3 liraya müşterilere sunulan haytalı tatlısı, künefeden sonra ikinci aranan damak tadı haline geldi'' dedi.
Tatlının ilk kez Haytalı köyünde yöreye özgü üretilmesi ve konuklara ikram edilmesi nedeniyle bu ismi aldığını ifade eden Sahilli, şunları söyledi:
''Haytalı tatlısı, Arap tatlı kültüründen kalma bir ürün. Süt ve nişasta ile kaynatılarak kalıplar halinde üretiliyor. İçerisine yine kendi ürettiğimiz dondurma ve gül şurubu ilave edilerek yöreye gelen
yerli ve
yabancı turistler ile kentin yerlilerine sunuyoruz. Bu ürün Anadolu'nun farklı yerlerinde tüketilen karbaş, karsanbaç, su muhallebisi, bici bici gibi tatlılara benziyor. Rendelenen buz yerine dondurma ile servis edilmesi de farklı olan önemli bir yönü. Dondurma tatlıyı daha lezzetli hale getiriyor.''
-MARKA TESCİLİ YAPTIRDILAR-
Sahilli, el değmeden kaselerde dondurularak hijyenik bir şekilde üretilen tatlıya 20
Ekim 2009'da ''Affan Haytalı'' adı altında
marka tescili yaptırdıklarını hatırlattı.
Marka tescili sayesinde müşterilerin daha çok güvenini kazandıklarını belirten Sahilli, ''Kentimizde
patent alan künefeden sonra cumhuriyetle yaşıt olan haytalı tatlısı, yiyen yerli ve yabancı turistlerin damak zevkine hitap ediyor. Tatlıya kullandığımız malzemeden ödün vermiyoruz. Tat, aroma, kalite ve servisimizle kente gelen konukların uğrak yeri olmayı başardık'' dedi.
Sahilli, şekerli gül şurubu yerine süt kullanarak diyabet hastalarının da tatlıyı rahatça tüketebileceği şekilde üretim yaptıklarını söyledi.
Haytalı tatlısını alüminyum kaşıklarla servis ettiklerini belirten Sahilli, mesleğini kendisinden sonra oğlunun sürdüreceğini kaydetti.
(KLÇ-RŞ-AG-HAN)12.09.2011 14:56:05