Denizli'nin Kale ilçesi sınırlarındaki Tabae Antik Kenti'nde 1700'lü yıllarda meydana gelen depremde yıkılan eserlerden kalan taşların, sonraki yıllarda inşa edilen yapılarda
duvar malzemesi olarak kullanıldığı bildirildi.
Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr.
Bozkurt Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tabae'nın Büyük İskender'den sonra Anadolu'da kurulan antik kentlerden birisi olduğunu söyledi.
Ersoy, Roma,
Bizans,
Selçuklu,
Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, cumhuriyet döneminde de 1954 yılına kadar yerleşim alanı olma özelliğini koruyan kentin, tüm bu dönemlere ait önemli tarihi kalıntılara sahip olduğunu anlattı.
Tabae'nin 1702 ve 1703 yıllarında meydana gelen depremlerde büyük
hasar gördüğünü, bu depremler sonucu o zamanki Kale civarında bulunan şehrin oturulamayacak hale geldiğini dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:
''Bu depremlerden sonra şehir daha yukarıya, şimdiki merkezine doğru çekilmiştir.
Deprem sonrası şehrin yerinin değişmesi dolayısıyla birçok kişi, antik kentten taş taşıyarak yeni evlerinin duvarlarında kullanmış. Dolayısıyla kentteki yok olan taşların büyük bir kısmının yeni kurulan Kale'ye duvar olduğunu söyleyebiliriz. Halen kullanılan bazı evlerin ve camilerin duvarlarında, bahçelerinde tarihi antik taşlar bulunuyor. Bu taşlardan elimize ulaşanları yerlerine alıyoruz.''
(MUÇ-UFK-BAH-MTN)07.09.2011 13:45:27