ASKİ Genel Müdürlüğü, altyapıda kullanılacak
boruların
test edileceği Boru Test Laboratuvarını hizmete açtı.
Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç'ın görüşlerine yer verildi.
Kılıç, boruların standartlara uygunluğunu sağlamak ve kalite testlerini yapmak amacıyla kurum bünyesinde ''Boru Test Laboratuvarı'' kurduklarını bildirdi.
İçme suyu ve kanalizasyon borularının kalite testlerini oluşturdukları kendi uzman kadrolarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, ASKİ ile iş yapan firmaların ve altyapılarını kendi döşeyen kooperatiflerin kullandığı bu tür malzemelerin testlerinin artık yeni kurulan laboratuvarda yapıldığını kaydetti.
ASKİ Genel Müdürlüğünce içme suyu ve kanalizasyon hatları için muhtelif çaplarda yılda ortalama bin kilometre boru kullanıldığına dikkati çeken Kılıç, şunları kaydetti:
''Hatları döşemekte kullandığımız boruların ham maddesi, yapılan işin kalitesini oluşturan en önemli unsurlardan birisidir. Oysa yaptığımız araştırmalar sonucunda piyasada kullanılan bazı boruların poşetlik
hurda ve atık malzemelerden üretildiği bu yüzden de boruların direncinin ve ömrünün önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Borulardaki kalitesizlik ise boşa harcanan su, kaybolan zaman ve fazladan iş gücü olarak geri dönmektedir. Burada kullanılan boruların kaliteli olması içme suyu hatlarında oluşacak problemleri ortadan kaldırırken, hem zaman hem de maddi kayıpların önüne geçmiş olacağız.''
ASKİ'nin Boru Test Laboratuvarı'nın yerel
yönetim çalışmalarında bir ilk olduğunu vurgulayan Kılıç, laboratuvarda iç basınç testi, erime akış hızı, mfr testi, yoğunluk testi, ısıl testler, çember rijitliği testi ve halka esnekliği testleri gibi testlerin yapıldığını bildirdi.
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ''KURTARMA TİMİ'' MODEL OLDU-
Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan diğer bir açıklamaya göre,
İtfaiye Daire Başkanlığınca 1997'de kurulan ''Su Altı Arama Kurtarma Timi'',
deniz, göl,
gölet ve barajlarda meydana gelen olaylarda gösterdiği başarılı çalışmalarıyla Türkiye'ye örnek oluyor. Kurtarma timi, Emniyet Genel Müdürlüğü Su Altı Arama ve Kurtarma ekibiyle birlikte 12 yıl önce başlattığı eğitim işbirliğini değişik platformlarda sürdürüyor.
İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Timinin uzman eğitmen
balık adamları, kendi
su altı arama kurtarma timini kurmak isteyen yerel yönetimlere de
destek sağlıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Timi, yeni dalgıçları kadrosuna katmak için de çaba gösteriyor.
(ELF-İC)21.09.2011 12:21:53