Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep
Akdağ, Japonya'da meydana gelen depremin ardından nükleer santralden sızan radyasyondan
Türkiye'nin etkilenme riskinin az olduğunu söyledi. Akdağ, "Japonya'dan gelen vatandaşlarımızın radyasyondan etkilenme ihtimalini göz önünde bulundurarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerini uyguluyoruz." dedi.
Akdağ, bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere
Kocaeli'ne geldi. İlk önce Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret eden
bakan, burada sağlık alanlarında yaptıkları çalışmaları anlattı. Türkiye'nin yeni bir sağlık sistemine kavuştuğunu belirten Akdağ, 8 yılda bunu başardıklarını aktardı. Akdağ,"Ciddi yapısal bir dönüşüm gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın sağlık sistemine ulaşmasını kolaylaştırdık. Vatandaşlarda kendi sağlığını oluşturma bilinci gittikçe artıyor. Sigara ile ilgili yapılan çalışmalar bunun en bariz örneği. Kocaeli'nde de sağlık alanında çok ciddi gelişmeler oldu.
Anne ve
bebek ölümleri azaldı.
Çocuk aşılamaları çok iyi bir seviyeye geldi. Aşı ile korunabilir
hastalıklar sıfırlandı. Çok önemli gelişmeler var.
Acil hizmetlerde önemli gelişmeler oldu. 112 ambulanslarla 2002 yılında ambulanslarla taşınan hasta sayısı bin 600. Bu sayı şimdi 50 bine çıkarıldı. Eskide hastaların nasıl taşındığı düşündürücü." dedi.
"PARA ALANI BİZE İHBAR EDİN"
Sağlık alanında yatırımlarının devam ettiğini de belirten
Sağlık Bakanı, hastanelerin milletin hastaneleri olduğunu bir kez daha tekrarlayarak, bu hastanelerin milletin parası ile yapıldığını ve bu hastanelerde kimsenin para alma hakkının olmadığını söyledi.
Akdağ hastaları ve doktorları şöyle uyardı: "Buraya gelen vatandaşlar, neden daha sonra doktorların özel muayenehanesine gitsin. Biz bunu ortadan kaldırdık. Bir yıldır uğraşıyoruz. Anaysa Mahkemesi,
Danıştay tüm bu sürecin uzamasının sebebi anamühalefet partisidir. Şükür ki bizim yaptığımız çalışma kabul edildi. Ve artık bu ilk çalışma ortadan kalktı. Artık vatandaşlar ister devlet hastanesi, isterse üniversite hastanesine gitsinler, bir daha ceplerinde, hoca parası,
ameliyat parası,
bıçak parası çıkmayacak. Bunu özellikle tekrarlıyorum. Bu müesseseler vatandaşların hastaneleridir. Kimse burada vatandaşlardan para isteyemez. Eğer böyle bir durum ile karşılaşması durumunda bize haber verilsin."
NÜKLEER SANTRALİN TÜRKİYEYİ ETKİLEME RİSKİ AZ
Açıklamaların ardından Bakan Akdağ, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin 'Japonya'daki nükleer santralin dünyayı tehdit ettiğini, soğutma çalışmaların başarılı olmaması durumunda Türkiye'nin ne kadar etkileneceği' sorusuna Bakan Akdağ, Türkiye'nin Japonya'dan çok uzak olduğunu hatırlatarak, Türkiye açısında şu anda önemli bir risk tespit edilmediğini söyledi. Durumu Türkiye
Atom Enerjisi Kurumu ve
Başbakanlık Afet Koordinatörlüğü ile birlikte ele aldıklarını açıklayan Akdağ, durumu takip etmeye devam ettiklerini aktardı.
Japonya'dan Türkiye'ye gelen vatandaşların durumu ile ilgili de çalışma yaptıklarını belirten Akdağ, "Japonya'da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönüşü ile ilgili olarak da Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışma yapıyor ve tavsiyelerine uygun biçimde Başbakanlık Afet Koordinasyonu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve
Sağlık Bakanlığı olarak birlikte çalışıyoruz. Bizim vatandaşlarımızı için şu anda tedirgin olabilecek bir durum yok." dedi.
Bakan Akdağ, daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Akdağ, bugün akşama kadar Kocaeli'de temaslarına devam edecek.