Bilim,
Sanayi ve
Teknoloji Bakanı Nihat
Ergün,
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde çok önemli sorgulamaların yapıldığına işaret etti ve
Türkiye'nin de bunları görerek kendi sanayisini, teknolojisini geliştirecek bazı adımları hızla atması gerektiğini söyledi.
Bakan Ergün,
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Ergün burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin kendi toplumu ve onun üreteceği değerler, onun üreteceği bilgi, teknoloji ve bunların sanayiye yansıması olacağını, ilerlemenin de bu bilinçle sağlanabileceğini ifade etti.
Bu çerçevede daha önce yürüttükleri çalışmaları hatırlatan Ergün, Sanayi
Strateji Belgesinin hazırlandığını, bir kısmı tamamlanan sektörel stratejileri de hazırlanmaya devam ettiklerini söyledi.
Bu stratejilerinden birinin de KOBİ Stratejisi olduğuna anımsatan Ergün, önümüzdeki dönem KOBİ'lerin en önemli sorununun nitelikli
yönetim sorunu olacağını, bunu aşamayan KOBİ'lerin dünya ile
rekabet edemeyeceklerini dile getirdi.
Yöneticilerin şirketlerini teknolojiye yatkın hale getirmeleri, verimliliği artırmaları gerektiğini anlatan Ergün, bunun için de
firma düzeyinde yeni dönemin ruhuna uygun biçimde reformlar yapılması gerektiğini bildirdi.
Bugünkü dünyanın
ekonomik ve siyasi düzeninin teorik anlamda konuşulduğu ve kabul edildiği kadar doğru esaslara ve ahlaki temellere dayanmadığını da söyleyen Ergün, sözleşmelere uymayan, şeffaf olmayan bir ekonomik ve siyasi düzenin var olduğunu ifade etti.
Dünyadaki siyasi ve ekonomik krizlerin temel nedeninin de bu olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:
''ABD piyasalarda şeffaflığın olmaması,
Mortgage piyasalarının gerçeklerinin kamuoyundan saklanmış olmasının doğurduğu büyük bir krizi yaşadık. Şimdi Avrupada yine şeffaflığın olmadığı, ülkelerin gerçek borçlarının, gerçek kamu harcamalarının,
bütçe açıklarının bilinmediği bir iklimin önümüze koyduğu krizi yaşıyoruz. Türkiye de bunları dikkatle takip ediyor.
Taraf olduğumuz
Gümrük Birliği Anlaşması ile malların serbest dolaşımı söz konusu ama bizim hem mallarımız hem de bunları üretenler serbest dolaşıyorlar mı? Mallar serbest dolaşacak, üretenler serbest dolaşmayacak... peki mallar kendi kendine mi dolaşacak?. Kamyonlar dolaşmayacak mallar dolaşacak. Yani bir
sistem bu kadar hileye dayanırsa, bu kadar anlaşmalar hilafına hareket etmeye dayanırsa o zaman o sistemle ilgili büyük soru işaretleri her insanın aklında doğar ve o sistem yürümez. Bugün AB ülkeleri içinde de çok önemli sorgulamaların yapıldığını görüyoruz. Bunları görerek bizim de kendi sanayimizi ve teknolojimizi geliştirecek bazı adımları hızlı bir şekilde atmamız icap ediyor.''
Bakan Ergün, bu adımlardan birinin Türkiye'nin büyük
pazarını ve satın alma gücünü bazı sanayi kollarının ve bazı teknolojilerin gelişmesi adına iyi bir şekilde kullanılması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin büyük bir pazar olduğunu,
tüketim gücünün çok yüksek olduğunu ifade eden Ergün, ''Teknolojilerini tükettiğimiz hızla üretemiyoruz. Üretim hızımızı da artırmak için bu tüketim gücünü bir motive edici unsur olarak kullanmamız gerekiyor, buna dönük bazı organizasyonlar yapmamız gerekiyor. Gerek ofset yöntemleri gerek Türkiye'de üretilen ürünlerin daha fazla kullanımıyla ilgili. Bu dönem bu hususlara daha da dikkat ederek bazı sanayi kollarının ve bazı teknolojilerin daha hızlı gelişmesi için ülkedeki büyük satın alma gücünü, özellikle kamunun büyük satın alma gücünü bu amaçla kullanmış olacağız'' diye konuştu.
Ergün, gelecek dönemde ileri teknoloji ürünlerin sanayi
üretimi içinde halen yüzde 5 düzeyinde bulunan payının yüzde 20'ler seviyesine çıkarılacağını kaydetti.
İSO Başkanı
Tanıl Küçük de Türkiye'nin mutlaka üretim ve ihracat yapısını değiştirmesi gerektiğini, bu dönemde bunun yapılacağına inandıklarını söyledi.
GSYİH'ya ilişkin bir
rapor hazırladıklarını belirten ve bu raporu Bakan Ergün'e sunan Küçük, imalat sanayinin GSYİH içindeki payının giderek azaldığına işaret etti. Küçük, önümüzdeki dönemde imalat sanayinin GSYİH içindeki payını artırmanın birinci öncelik olması gerektiğini kaydetti.
(HAG-ABK)23.08.2011 13:38:22